Emre Gültekin is geboren in België, en heeft de saz leren spelen van zijn vader Lütfü Gültekin. Hij is inmiddels zelf een virtuoos op die Turkse luit, en meteen ook een van de avontuurlijkste wereldmusici van België – luister maar eens naar het album dat hij opnam met de Chinese violist Guo Gan, Lune de Jade. Hij maakte ook een prachtig eerbetoon aan zijn vader, waarin hij het leven van een emigrant muzikaal prachtig laat doorklinken in al zijn kleuren en al zijn melancholie – luister maar naar L’exit. réfuge du barde.

Emre Gültekin heeft al veel meer samenwerkingsverbanden opgezocht en is voortdurend muzikaal op avonturenreis, en een van de verrassendste ontmoetingen op dat gebied was die met het Indiase duo BrahmaKhyapa, Malabika Brahma (zang) en Sanjay Khyapa (dubki, dotara) die de traditionele Baul muziek spelen, die mooi blijkt aan te sluiten bij de Anatolische muziek die Gültekin speelt – de nomadische achtergrond heeft overeenkomsten en de poëzie net zo.

De samenwerking levert een magnifiek, adembenemend mooi album op, dat nog aan kracht wint door de gasten die meespelen – zo horen we in het titelnummer Namaz bijvoorbeeld de saxofoon van Nathan Daems, en in het openingsnummer Hridaya de duduk van Vardan Hovanissian. Verder spelen nog Levent Yildirim (doholla), Asad Qizilbash (sarod), Tristan Driessens (ud) en Ruben Tenenbaum (viool) mee, terwijl Dolma Renqingi meezingt in een van de slotnummers.

Het relatief jonge platenlabel Seyir Muzik Records heeft met deze parel opnieuw een juweeltje toegevoegd aan haar repertoire. Een label om in de gaten te houden, en Emre Gültekin is iemand om goed te blijven volgen op zijn muzikale avonturenreis. Een absolute aanrader!

  • Baul Meets Saz – Namaz – Seyir Muzik Records 2GN006 – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Namaz

Luister hier naar een paar fragmenten:

namaz - nodi bhora dheu     
namaz - namaz     
namaz - hridaya