Ooldouz Pouri is een zangeres uit Iran die in Noorwegen met voornamelijk Noorse musici een album opnam met oude Perzische liedjes van de Azerbeidzjaanse minderheid in Iran, waar zij ook toe behoort. De Azerbeidzjanen vormen ongeveer twintig procent van de Iraanse bevolking en wonen vooral in het noordwesten en in de hoofdstad Teheran waar Pouri ook woont.

Waiting for the Dawn is een toepasselijke titel voor een album waarin wordt teruggegrepen naar een tijd, de jaren vijftig en zestig, waarin vrouwen nog solo mochten zingen in Iran – de liedjes die Pouri hier zingt mochten lang niet door vrouwen gezongen worden in dit land, en het zal niet voor niets zijn dat het album in Noorwegen werd opgenomen en uitgebracht. Ze zingt de liedjes, die vooral gaan over de liefde in al haar aspecten, in het Azeri, een taal die verwant is aan het Turks.

De muziek doet denken aan de Balkan, Zuid-Amerika en Portugal, maar de Oriënt klinkt er toch vooral in door. De band is verrassend goed – de Noorse bassist Gjermund Silset, gitarist Olav Torget en accordeonist Jovan Pavlovic, aangevuld met de Iraanse percussionist Ali Rahimi. Ooldouz Pouri was overigens een leerling van de geweldige Mahsa Vahdat die dit album samen met de Noorse Erik Hillestad produceerde. Een mooi samenwerkingsproject en een subliem album!

  • Ooldouz Pouri – Waiting for the Dawn – KKV – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Waiting for the Dawn

Luister hier naar een paar fragmenten:

ooldouz pouri - sene de qalmaz - lonely i am     
ooldouz pouri - sevmamak olmaz - can't help falling in love     
ooldouz pouri - lay lay - lullaby