The Gleam is het derde album van de Koreaanse componiste en multi-instrumentaliste Park Jiha.  Op haar eerste album, Communion, speelden er nog andere musici mee, op haar tweede, Philos, speelde ze zelf alle instrumenten, en dat is hier ook het geval. Hier was licht haar bron van inspiratie – ze probeert licht om te zetten in muziek, en of haar dat gelukt is moet je zelf maar beoordelen.

Ze weet in ieder geval de Koreaanse tradities die aan de muziekinstrumenten die ze gebruikt vastzitten te combineren met minimal music en jazz, en dat levert een bijzondere, gelaagde, nieuwe muziek op, die onmiskenbaar Koreaans klinkt, maar tegelijk ook ongrijpbaar – wereldfusie, zou je kunnen zeggen.

Ze bespeelt de piri, een soort hobo, de saenghwang, een mondorgel (te zien op de voorkant van het hoesje), de yanggeum, een soort citer of cymbalon, en glockenspiel, ook wel bekend als metallofoon. Het gaat er niet altijd heel fijnzinnig aan toe, maar laat dat je niet afleiden van de geraffineerde composities, want als je wat beter en langer luistert blijkt er veel aan finesse verborgen te zitten achter die energieke aanpak. Indrukwekkend plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

park jiha - at dawn     
park jiha - a day in...     
park jiha - temporary inertia