Accordeonist Piet Maris kennen we van de Brusselse stadsfolkwereldfusieband Jaune Toujours dat zojuist zijn twintigjarig jubileum vierde. Piet ontmoette cellist Bassel Abou Fakher op een van de Music Jams die Choux de Bruxelles op woensdag organiseerde eind 2015, begin 2016. Dat klikte muzikaal, en ze begonnen ook als duo te spelen, terwijl Bassel ook als gast bij Jaune Toujours optrad.

Later vroeg Bassel of Piet samen met hem en pianist Jean-Baptiste Delneuville een trio zou willen vormen om zijn muziek te spelen. Dat werd het Qotob Trio. De vergelijking met de muziek van Anouar Brahem werd door anderen al eens gemaakt, maar als je je aangetrokken voelt tot de introverte, ingetogen kant van Brahem’s muziek ben je hier verkeerd. Het Qotob Trio zit wel in dezelfde sferen, en gaat op eenzelfde manier het muzikale avontuur aan, maar het is veel meer stadsmuziek, met rafelrandjes en pittige momenten.

Het is in principe eenvoudige muziek, mooi en spontaan, energiek en spannend, gespeeld door drie mannen die elkaar weten uit te dagen, elkaar aftasten en die met elkaar op avontuur gaan. Verschillende culturele achtergronden smelten samen op een volstrekt organische manier en er ontstaat muziek die op een magische manier universeel is. Entity. Een prachtplaat!

Luister hier naar een paar fragmenten: