Jaune Toujours is een Brusselse wereldfusieband die tegelijk onmiskenbaar Belgisch klinkt – de fanfaretraditie zit hun in het bloed gebakken, maar ze roerden er wel Balkan, gypsy, punk, rock, ska, chanson, latin en wat Afrikaanse invloeden doorheen om met hun volstrekt eigen, eigenzinnige, energieke vorm van wereldmuziek op de proppen te komen.

Accordeonist, zanger en componist Piet Maris, drummer Theophane Raballand, trompettist Bart Maris, bassist Matthieu Verkaeren, saxofonist en klarinettist Mattias Laga, aangevuld met soms nog wat andere blazers/trompettisten maken al riuim twintig jaar onvergetelijke muziek. Het begon voor mij persoonlijk bij Maravilloso, dat ik toevallig op een compilatie-cd van een Brits folkmaandblad vond en dat ik blééf draaien. Het bleek van hun eerste volwaardige album Brusk te komen.

Ik moet bekennen dat ik de band daarna even uit het oog verloor doordat in Nederland nauwelijks aandacht voor hun muziek bleek te zijn, maar vanaf Kolektiv pakte ik de draad weer op en hun laatste album Routes was weer een waar meesterwerkje. Daartussendoor was er nog een heerlijke ep verschenen met vier nummers – Afrobelbeat, die ze samen maakten met de Gangbé Brass Band, en werkten ze samen met onder meer Vera Coomans en Mec Yec, Het album Jaune Toujour en Mec Yek Re:Plugged is een van de juweeltjes die je terug kunt vinden in de speciale jublileumbox die is uitgebracht ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de band.

In dat houten boxje vind je negen cd’s: Brusk uit 2000, Camping del Mundo (2002) en het live album Club (2006) die speciaal voor de gelegenheid werden geremasterd en bijgedrukt.  Dan zijn er Barricade (2004), Kolektiv (2009), het remix-album Re:Plugged (2010) en het laatste album Routes (2013), en tenslotte ook het nieuwe dubbele  verzamelalbum 20sth (2016) aan de box toegevoegd is. Dit alles is gestoken in een fraai handgemaakt houten kistje, in een genummerde oplage van 300 exemplaren, tegen een zeer sympathiek prijsje!

Alleen al het dubbele bonus-album is de moeite van de aanschaf waard, en de paar cd’s die ik onderweg gemist heb blijken ook allemaal even goed te zijn, dus dit hele boxje kan zonder enig voorbehoud worden aangeraden aan iedereen die ook maar een beetje van wereldmuziek, folk, rock of gewoon energieke muziek houdt.

Mocht je wat verbaasd zijn dat de band in haar twintigjarig bestaan zo relatief weinig cd’s heeft uitgebracht, realiseer je dan dat Piet Maris en Theophane Raballand samen ook nog het geweldige album Ik en den Theo hebben gemaakt, wat je eigenlijk als Jaune Toujours voor kinderen kunt beschouwen, dat ze de band waren achter de dames van Mec Yek, dat ze samen met Vera Coomans een album maakten dat niet in het boxje terecht kwam, dat ze samen met de Turkse band Gevende een geweldige jamsessie speelden die nooit opgenomen is, enzovoorts. Maar de ep Afrobelbeat vind je dan weer in zijn geheel bij de extras op de tweede bonus-cd. Koop die box, dan kom je de winter mooi door!