Riccardo Tesi is een accordeonist die altijd op avontuur is – in de tijd rond corona heeft hij zeker niet stilgezeten, en nu ligt er een album onder de titel La Giusta Distanza (de juiste afstand), dat hij opnam met een nieuw trio waarmee hij op tournee gaat, het Elastic Trio, en met een groot aantal gasten.

Elf van de twaalf nummers werden tijdens de lockdownperiode geschreven, en ze klinken opmerkelijk energiek en fris. Tesi is zelf steeds te horen op de “organetto diatonico” en wordt begeleid door gitaar, percussie, contrabas, klarinet, sax, piano, cello, zang, oud, (luister vooral eens naar het magnifieke Couscous e Fasol!), cajon, violen, marimba, nyckelharp enzovoorts. Het levert een gevarieerd album op, dat op een mooie manier toch één geheel vormt.

De diatonische accordeon staat weliswaar centraal, maar Tesi is altijd een bandspeler geweest, die anderen de ruimte geeft, waardoor er altijd iets magisch gebeurt in het samenspel – mooi om te horen. Prachtige plaat, die, zoals meestal bij Tesi, alleen maar beter wordt als je hem vaker hoort.

Luister hier naar een paar fragmenten: