Nergens anders is het ritme van de trommel (the beat of the drum) belangrijker in de muziek dan in Afrika, want dat geldt voor het hele continent. Van de trance percussie van Zuid Soedan tot de gnawa groove van Marokko, overal hoor je de hartslag van het dagelijkse leven erin terug.

Neil Record stelde voor Ruigh Guides een compilatie samen waarin die ritmische levensbron van het continent uitgebreid geëxploreerd wordt. Het begint meteen al goed met Wayo, waarin je een heel Zuid-Sudanees dorp hoort dat samen muziek maakt – hypnotiserend gezang en polyritmische trommels houden je ruim acht minuten vast. Via Kenia en Marokko gaan we naar Senegal. Nigeria en Lesotho volgen, allemaal met hun volstrekt eigen ritmes en instrumenten.

En dan is er het fenomenale Krar Collective uit Ethiopië met hun zelfgemaakte trommels. Madagaskar volgt nog, net als Zimbabwe en Kameroen. Het album sluit schitterend af met de vier vrouwen van de Toearegband Tartit die hun zang begeleiden met cyclische percussieritmes.  Mory Kante is de bekendste naam die je op deze verzamelaar tegenkomt, maar de grote verrassingen zitten juist bij de onbekendere namen. Dat maakt deze compilatie tot een echte aanrader.

  • The Rough Guide to African Beats – RGNET 1393CD – distr Music & Words
  • Bestel de plaat hier bij een bekende webwinkel: African Beats

Luister hier naar een paar fragmenten:

wayo - kpaningbo     
kenge kenge - obare yinda     
krar collective - wello     
tartit - yahoye