Salvatore Pace en Alessandro Gaudio zijn twee jonge accordeonvirtuozen uit het zuiden van Italië, die zowat alle prijzen hebben gewonnen die er bij internationale accordeoncompetities te winnen waren. Nu is dat natuurlijk nog geen garantie voor een goed album, maar deze twee zijn om te beginnen onder de hoede genomen van Riccardo Tesi, en als die in je gelooft dan ga ik meteen ook even beter luisteren.

Maar dat laatste was al niet meer nodig, want bij de eerste tonen van hun album Passione Meridionale was ik al verkocht, en met elk nummer werd ik enthousiaster, want deze twee spelen om te beginnen al fantastisch samen, daarbij laten ze de tradities van Calabrië, Campanië en Basilicata nadrukkelijk in hun composities doorklinken, maar wat ze speciaal maakt is dat ze die muziek, die dus stevig in het verleden geworteld staat, kruiden met tango, reggae, jazz en ritmes uit de Balkan.

En nog iets. Deze mannen hebben ook nog eens een mooi gevoel voor melodie, waardoor de melancholie ook nooit ver weg is. Kortom, energieke, avontuurlijke, meeslepende muziek waar we de zomer en de winter wel mee door komen. Prachtalbum!

  • Salvatore Pace & Alessandro Gaudio – Passione Meridionale – Visage – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Passione Meridionale

Luister hier naar een paar fragmenten:

crusko     
passione meridionale     
viddaneddha