In Finland is de tango al decennia lang immens populair, en er is dan ook een zeer Finse vorm van tango ontstaan, met opmerkelijke uitschieters, zoals de tekenfilmtango van Johanna Juhola, die de passie van de tango op een felle manier met humor weet te mengen. Juhola speelt ook de accordeon in het Tango-Orkesteri Unto, dat op het eerste gehoor wat traditioneler uitpakt, maar dat uiteindelijk toch verrassend vernieuwend bezig blijkt te zijn.

Pianist-arrangeur Timo Alakotila is de leider van dit orkest, en hij arrangeert een aantal klassiekers uit het Finse tango-repertoire zo dat de passie en het verlangen weer voluit gaan branden. Bovendien spelen ze een groot aantal nieuwe composities, waaronder Juhola’s Huudetaan, een paar composities van Alakotila zelf en wat nummers van bekende Finse songwriters als Anna-Mari Kähärä, als Sade luo kuultavan hämärän.

Het is jammer dat we geen woord Fins verstaan, maar de zang van mezzosopraan Pirjo Aittomäki geeft wel aan wat je kunt verwachten – liedjes van passie, weemoed en verlangen. Als wil horen hoe de Finse tango klinkt, dan schaf je dit album aan – er gaat een muzikale wereld voor je open.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren:

Yön Tummat Siivet     
Huudetaan     
Sade Luo Kuultavan Hämärän