In de “Colleccion La Resistencia Del Tango”, worden allerlei juweeltjes uit de jaren zestig en zeventig integraal heruitgegeven. Dat levert de nodige aangename verrassingen op, zoals de ultieme tangoplaat van Osvaldo Fresedo, of een paar platen van tango’s die in ongebruikelijke bezettingen gespeeld worden. We lichten er weer twee van die sublieme juweeltjes uit.

Quinteto Real bestaat uit vijf musici die feitelijk een soort basistango-orkest vormen – een bandoneon, een piano, een viool, een bas en verrassend genoeg een elektrische jazzgitaar. Samen spelen ze feller dan enig ander tango-orkest, en ik heb mijn mening over de jazzgitaar, die ik ooit het allersufste muziekinstrument noemde, moeten bijstellen. Scherper en feller dan hier hoor je de tango nergens. Dat betekent muziek die acuut voor een verhoogd adrenalinepeil zorgt. Veel subtiliteit hoef je hier dan ook niet te verwachten, wel geraffineerde arrangementen. Maar er wordt op scherp gespeeld, er wordt op effect gespeeld, er wordt hard gespeeld. Strak en opwindend.

Het betekent ook dat de melancholie, de treurnis, die eigenlijk ook een beetje bij de tango hoort, hier nauwelijks te vinden is, maar als je wil dansen is dit de felste muziek ter wereld. Puur genieten.

  • Quinteto Real – Sony BMG 8869 711734 2
  • Quinteto Real – Su Majestad El Tango – Sony BMG 8869 716271 2
  • Bestellen kan makkelijk en goedkoop bij Tango Store