De muzikale Rough Guides lijken het stokje een beetje te hebben overgenomen van Putamayo, die jarenlang de meest interessante compilaties maakten met diverse soorten wereldmuziek. Daar lijkt alles een beetje stil te liggen, terwijl de ene na de andere intrigerende Rough Guide op dat gebied verschijnt.

The Rough Guide to A World of Guitar is er weer zo een, waarvan je de titel heel letterlijk moet nemen, want je maakt hier werkelijk een muzikale wereldreis aan de hand van dat ene instrument, de gitaar, al blijkt dan ineens dat er wel heel veel verschillende variaties bestaan op die simpele gitaar. Van de Congolese soukous tot de slidegitaar in Calcutta tot en met de vijftiensnarige Braziliaanse gitaar waarmee Fabienne Magnant in het nummer Nordestine het album prachtig afsluit.

Debashish Bhattacharya en zijn vrienden mogen de aftrap doen, en dan weet je meteen dat je niet bij een gewoon gitaaralbum terecht bent gekomen, want dit is India ten voeten uit, met een slidevirtuoos waar je ademloos naar kunt luisteren. Even later laat Bob Brozman horen dat hij over de hele wereld invloeden heeft opgedaan die hij allemaal verwerkte in zijn Ska Waltz Train, dat hij in zijn eentje opnam. De Bulgaarse Ateshkan Yuseinov combineert de Balkan met flamenco, met een opmerkelijk resultaat, luister maar naar zijn Atesh’s Balkan Flamenco. De Russische broers Kolpakov spelen op vijfsnarige gitaren. Afrika wordt uiteraard niet overgeslagen, en de USA ook niet, maar het zijn de fusies die het meeste indruk maken, de verschillende culturen die samen iets nieuws weten te creëren. Prachtig.

The Rough Guide to a World of Guitar is één lange, vijf kwartier durende, muzikale ontdekkingsreis, spannend en prachtig.

Luister hier naar een paar fragmenten:

dabashish bhattacharya & friends - kirwani one, 5+8, five     
bob brozman orchestra - ska waltz train     
ateshkan yuseinov - atesh's balkan flamenco     
fabienne magnant - nordestine