Karin is de vroegere Armeense naam van de huidige stad Erzurum die in het huidige Turkije ligt. Karin lag voeger in Armenië en Georgië. Tijdens de Armeense genocide in 1915 werden veertigduizend Armeniërs uit de stad gedeporteerd naar een woestijn in het Ottomaanse Syrië. Van die veertigduizend hebben het er maar tweehonderd overleefd, waaronder de grootvader van dudukspeler  Vardan Hovanissian.

Karin stond ooit bekend als een handelsknooppunt waar verschillende culturen elkaar ontmoetten en samenleefden in harmonie. Het nummer Karin op de nieuwe cd van Hovanissian en de Turkse saz-speler Emre Gültekin is niet alleen bedoeld als een herinnering aan die pijnlijke episode in de geschiedenis, maar ook een eerbetoon aan iedereen die vandaag de dag zijn land moet verlaten. De samenwerking tussen de Turkse en Armeense vrienden, die elkaar in de muziek gevonden hebben, laat bovendien zien dat we nog steeds kunnen geloven in een samenleving waarin de rijkdom van uitwisseling centraal staat. De Iraanse zangeres Sepideh Raissadat zingt als gast op dit nummer.

Dudukspeler Vardan Hovanissian en zanger en sazbespeler Emre Gültekin maakten al eerder samen een bloedstollend mooi album, Adana, en ook dit album is weer van een onvoorstelbare melancholieke schoonheid die mij tot tranen toe raakt. En meer zeg ik er ook niet over. Luisteren! Hoopvoller muziek wordt zelden gemaakt.

Luister hier naar een paar fragmenten

vardan hovanissian & emre gültekin - houcher     
vardan hovanissian & emre gültekin - karin     
vardan hovanissian & emre gültekin - medet erenler