john beumer vertelt...

blue dew in spijkerboor

de band speelt...

middenin het verhaal over het ierse kaboutertje...

 

De Zwolse folkband Blue Dew maakt themaprogramma's die op de een of andere manier altijd bij Ierland uitkomen. In hun eerste programma stond de emigratiegolf van Ieren naar Amerika centraal, nu touren ze met een verhalenprogramma rond de ellende die Ierland aan het eind van de negentiende eeuw moest doormaken. John Beumer vertelt vier schitterende verhalen, waarvan hij er drie zelf schreef nadat hij de geschiedenis van Ierland grondig bestudeerd had, en die verhalen worden omlijst door Ierse muziek.

We gingen speciaal naar Café 't Keerpunt in het Drentse gehucht Spijkerboor om de voorstelling nog een keer te zien. Sinds de première zijn de verhalen nog wat verfijnd, en de band blijkt ook in een iets groter zaaltje een intieme, bijna knusse sfeer op te kunnen roepen. Beumer is een rasverteller die zijn sterke verhalen zo weet te brengen dat de zaal aan zijn lippen hangt, en na afloop van het derde, behoorlijk dramatische, verhaal was het publiek er ook gewoon stil van. 

In de pauze stonden we even buiten te praten met Beumer, en hij vertelde dat het café waar we nu waren, 't Keerpunt, een speciale geschiedenis had - er was ooit een moordenaar in het dorp opgepakt, en in afwachting van de rechter die uit Assen moest komen werd de man in het café een dag lang aan een ijzeren ring vastgelegd. Die ring is nog steeds in het café te zien, en de man werd later op de brink gevierendeeld. De vorige eigenaar van het café was overigens zo dik dat er een halve cirkel uit de bar werd gezaagd zodat hij toch aan die bar kon zitten. Als het hem te druk werd ging hij in zijn eentje in de kelder drinken. Beumer vertelde die verhalen enthousiast maar bijna met enige spijt omdat hij ze niet in zijn Ierlandverhalen kon verwerken.

Het volgende programma van Blue Dew zal over de drooglegging in Amerika gaan, en we kregen er al een paar voorproefjes van te horen. Dat gaat weer mooi worden, met waarschijnlijk veel drankliederen, maar als je de mogelijkheid krijgt om hun huidige programma, Roasted Barley, te zien moet je die kans zeker niet laten glippen. En als je in de buurt van Spijkerboor komt moet je beslist naar 't Keerpunt gaan - is het niet voor de muziek in het sfeervolle zaaltje, dan toch voor de plezierige kroeg.

terug naar de startpagina van moors magazine