journey to the centre of an egg reis naar het binnenste van een ei

abou-khalil, kühn en cagwin

tussen twee nummers

Vanaf de eerste tonen gaan oud, piano en drums in interactie op de nieuwe plaat van Rabih Abou-Khalil. Zijn uitdager/tegenspeler/medespeler is dit keer de pianist en saxofonist Joachim Kühn. De combinatie van de Arabische oud en piano is zeker geen voordehandliggende combinatie, maar de samenwerking pakt hier meer dan fantastisch uit. Verstilde momenten worden afgewisseld met soms woeste improvisaties waarbij de twee nooit uit de bocht vliegen. Het blijft steeds spannend en vooral bloedstollend mooi.

Rabih Abou-Khalil heeft zijn wortels stevig in de Arabische muziek liggen, maar tegelijkertijd is hij een van de grote jazzvernieuwers van deze tijd, waarbij hij samenwerkte met de grootsten uit de hedendaagse jazzwereld. Men speelt graag met hem, ook omdat hij altijd voor de nodige uitdaging zorgt. Het levert altijd weer spannende, avontuurlijke, ingenieuze muziek op, die nooit echt ontoegankelijk wordt. Een fusion van wereldmuziek en jazz die toch altijd natuurlijk blijft klinken. Wil je Abou-Khalil met orkest in optima forma zien dan moet je de dvd The Cactus Of Knowledge bekijken. Maar Abou-Khalil kan ook indruk maken als hij alleen in de studio zit en een plaat maakt met pure oudmuziek, zoals op de cd Il Sospiro. Op zijn voorlaatste album Morton's Foot had hij in zijn fantastische band ook een boventoonzanger opgenomen, dus het avontuur wordt nog steeds niet geschuwd.

Hier, op Journey To The Centre Of An Egg, vinden we Abou-Khalil met een minimale bezetting. Joachim Kühn, die als jazzpianist en saxofonist zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft, tekent samen met Abou-Khalil voor alle composities. Dat is opmerkelijker dan je zou denken, want Abou-Khalil is op zijn vele albums altijd in zijn eentje verantwoordelijk voor alle composities. Aan de muziek is ook goed te horen dat het hier om een intensieve samenwerking gaat, waarbij improvisatie een ruime rol speelt. De Amerikaanse drummer Jarrod Cagwin past met zijn vloeiende, melodieuze drumwerk perfect bij dit verrassende gelegenheidsduo. Muziek om je op mee te laten voeren. Het blijft een genot de muzikale reis van Rabih Abou-Khalil te volgen van het ene meesterwerk naar het volgende. Laat je overigens door de kwalificatie "meesterwerk" niet afschrikken, want het is vooral adembenemend prachtige en heerlijke muziek.

Ook dit album is overigens weer verschenen op het onvolprezen label Enja en is ook weer gestoken in een prachtig kartonnen verpakking.

 

terug naar de startpagina van moors magazine