le galarneau van genticorum twee canadese bands
le vent du nord...

het trio genticorum

het kwartet le vent du nord

La Bottine Souriante is een tienkoppige Canadese band, die binnen Franstalig Canada behoorlijk wat invloed heeft gehad de laatste twintig jaar, zoals je bijvoorbeeld kunt merken aan de cd's van de volgende twee bands, die het overigens met een heel wat kleinere bezetting doen.

Genticorum - Le Galarneau

Genticorum is een trio dat zo ongelofelijk energiek tekeergaat dat je vaak bijna niet kunt geloven dat hier maar drie muzikanten aan het spelen zijn. Traditionele Franstalige muziek uit Quebec wordt gemengd met Amerikaanse folk, waarin ook jazzy elementen zitten. Ook hoor je er zeemansliederen in weerklinken. Ze spelen traditionals, aangevuld met veel eigen werk. De drie mannen zingen fantastisch samen, maar zijn ook alledrie meesterlijke muzikanten. Ze maken onweerstaanbare muziek, waarbij de percussie, net als bij La Bottine, door de voeten verzorgd wordt. Je hebt onmiddellijk de neiging met je eigen voet mee te gaan tikken, en onwillekeurig verschijnt er na een paar nummers een brede grijns op je gezicht. Heerlijke muziek, van een band die zich met de grote namen kan meten.

Le Vent Du Nord - Les Amants Du Saint-Laurent

Le Vent Du Nord is een kwartet dat ook traditionele muziek uit Quebec speelt. Deze groep pakt het iets minder avontuurlijk aan als Genticorum, maar ook hier geldt dat er met veel overgave en energie buitengewoon goed gespeeld wordt. Ook hier worden de traditionals aangevuld met een paar sterke eigen nummers. Ook hier wordt prima gezongen door alle vier de muzikanten, wat ook acapella heel goed uitpakt. Twee groepen die de traditie op een energieke manier in de eenentwintigste eeuw zetten. Twee aanraders.

terug naar de startpagina van moors magazine