double diversity

pete hawkes - instrumentals

een instrumentale dubbelaar...

pete hawkes

 

 

Het is altijd goed weer wat van de Australische singer/songwriter Pete Hawkes te horen. Een half jaar geleden had hij even een dip, en wou hij eigenlijk helemaal stoppen met de muziek, maar gelukkig ligt er nu onverwacht toch weer een fantastische dubbel-cd met instrumentals, en Pete is beter op dreef dan ooit. Hij lijkt zich ook steeds minder van genre-grenzen aan te trekken, want hier horen we jazzy muziek met klassieke elementen, terwijl de folkbasis ook altijd hoorbaar is. En, wat nog opmerkelijker is, het is steeds, op elk moment, onmiskenbaar de muziek van Pete Hawkes.

De cd's laten instrumentaal werk van Hawkes horen van de laatste tien jaar, en er zitten een paar bijzondere verrassingen tussen, zoals de Delta-bluesversie van McCartney's Yesterday, dat ook nog eens een heel apart klassiek staartje krijgt. Fantastisch. Nooit gedacht dat ik nog eens met plezier naar Yesterday zou luisteren. Alles wat Hawkes aanpakt lijkt op deze manier in goud te veranderen. Er zit een neo-klassiek stuk tussen, maar ook onmiskenbare ragtime en pure jazz, terwijl de cellocomposities weer een klasse apart zijn. Hawkes weet bovendien met zijn fijnzinnige gitaarspel aan alles wat hij speelt een meerwaarde te geven. Maar het zijn vooral de arrangementen die steeds blijven verrassen en die dit zulke bijzondere albums maken.

De cd's van Pete Hawkes zijn verkrijgbaar via het Australische Folktrax. Schrik niet van de prijzen, want die zijn in Australische dollars aangegeven. In de praktijk valt het allemaal reuze mee. En bij Folktrax krijg je te maken met Henk de Weerd, een op jonge leeftijd naar AustraliŽ geŽmigreerde Nederlander. Mocht je besluiten een cd van Pete te bestellen, doe Henk dan de groeten van me. En let op: als je in het "message"-gedeelte vermeldt dat je via moors magazine bestelt krijg je van Henk 10 procent korting!.

  • Pete Hawkes - Double Diversity - Timeless Music

terug naar de startpagina van moors magazine