jevtovic

dusan jevtovic
- am i walking wrong?

 

 

De Servische gitarist Dusan Jevtovic hoorden we voor het eerst als indrukwekkend onderdeel van het trio van de Catalaanse drummer Xavi Reija, waar hij al liet horen een superieure gitarist en een geweldige bandspeler te zijn. Op zijn eerste solo-album Am I Walking Wrong speelt hij eigenlijk ook weer met een trio, dat al net zo fenomenaal speelt, al klinkt alles hier totaal anders.

De composities zijn allemaal van Jevtovic, en hij tekent ook voor de productie van het album, de drummer is Marko Djordjevic, de fretloze bassist Bernat Hernandez. Het is een vreemd, onnavolgbaar album waar je niet goed de vinger achter kunt krijgen. Jevtovic laat af en toe horen dat hij heel goed tot fantastische gitaarsolo's in staat zou zijn, maar daar lijkt hij totaal niet in ge´nteresseerd. Hij lijkt vooral uit op het fabriceren van fraaie geluidstapijten, waarbij hij het steeds overal buitengewoon spannend weet te houden.

Dit is intelligente jazzrock van een heel bijzondere soort, waarbij rauwe, ruige randen samengaan met subtiele gelaagdheid, directheid (alles wordt live, zonder overdubs gespeeld) gaat samen met complexe structuren en ritmes, allerlei genres worden bij elkaar geveegd (ambient, jazz, rock, minimal, world) en er wordt met enorm veel energie en plezier gespeeld. Het bijzondere aan een album als dit is, dat je het gevoel hebt dat er een compleet nieuwe vorm van jazzrock voor je ogen wordt uitgerold, en dat je er als eerste bij mag zijn. Spannend en erg leuk.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine