singing songwriters singing songwriters - dvd tip
de playlist

Ons artikel over Jack Clement leverde een uitstekende tip op van een van onze lezers - op de dvd Singing Songwriters zie je Cowboy Jack een nummer zingen, terwijl hij bovendien een hilarische bijrol speelt in een ander nummer. Maar dat is nog lang niet alles - de dvd blijkt een juweeltje te zijn waarop tachtig minuten lang de crême de la crême van de Amerikaanse singer/songwriters te zien is. Meestal zitten ze met een ruime groep in een halve kring, waardoor er verrassende combinaties te horen zijn, zoals een duet van Lyle Lovett en Steve Earle. Eigenlijk is iedereen hier op zijn best, al kun je aan zijn gitaarspel merken dat Willy Nelson het niet meer helemaal trekt, maar dat heeft dan wel weer wat aandoenlijks. De dvd kost bijna niks (nog geen acht euro bij de Free Record Shop) en is dankzij de geïnspireerde optredens een absolute aanrader.

Dat gezegd hebbend zijn er nog wel wat kleine puntjes van kritiek - deze dvd is een Duits product dat op een wat slordige manier in elkaar geflanst is - er worden wat namen verkeerd gespeld (Petty Griffin...) en er zijn verschillende concerten wat rommelig door elkaar heen gemonteerd. Onder meer zien we stukken uit een Townes van Zandt-tribute, waardoor we als bonus ook nog wat live-flarden van Townes te zien krijgen. Dat is dan wel weer heel leuk, maar van het dvd-hoesje word je niet veel wijzer. Wie is bijvoorbeeld de James die samen met Nanci Griffith het aangrijpende Tecumseh Valley zingt?
De nummers zijn verder vrij willekeurig geplukt uit afleveringen van het tv-programma Austin City Limits, dat hier helaas nergens te zien is, want hun programmaschema ziet er zeer aantrekkelijk uit als je van singer/songwriters, rootsmuziek en Americana houdt.

Verder vind je op deze dvd, naast Lyle Lovett, Steve Earle, Nanci Griffith, Patty Griffin, Willie Nelson en Jack Clement ook Emmylou Harris, Buddy en Julie Miller, Rodney Crowell, Guy Clark, Peter Rowan, Dave Matthews en Dolly Parton.

  • Singing Songwriters - Medusa 8595 - 7,95 bij Free Record Shop

terug naar de startpagina van moors magazine