radiolarians I

medeski, martin & wood
- radiolorians: the evolutionary set
- I, II en II

radiolarians II

radiolarians III

 

Medeski, Martin & Wood hebben met hun project Radiolorians weer eens laten zien dat ze met hun lichtelijk weerbarstige jazzrock toch muziek kunnen maken die een vrij groot publiek aan kan spreken. Pure opwinding, spannende interactie, ongewone geluiden, hectische composities, gejaagd soms, maar even later zeer ingetogen, bijna intiem, deze band kan alles.

Radiolarians: The Evolutionary Set bevat naast de drie Radiolarians-albums (aangevuld met bonustracks) een live album (Explorarians) en een remixalbum (Remixolarians), waar we het hier eerder over hadden. Daarnaast is er voor de echte fans nog een dvd toegevoegd, en voor dj's en scratchers twee vinylplaten met een keuze uit de reguliere Radiolarians-albums. Als de live-cd laat horen hoe opwindend hun optredens zijn en de remix-cd hoeveel geweldigs ze in hun opnames samengebald hebben, dan zijn de drie stuio-albums het overtuigende bewijs dat Medeski Martin & Wood nog steeds in de frontlinies van de jazzrock opereren.

Radiolarians I, II en III zijn oorspronkelijk binnen een jaar uitgebracht, na het materiaal steeds uitgebreid op toernee te hebben uitgeprobeerd, aangepast en verfijnd. En dat kun je horen. Begrijp me niet verkeerd, er is niets gladgestreken, integendeel, MMW is altijd op zoek naar de effectiefste en puurste manier om, zonder onnodige uitmelkerij, tot de weerbarstige, ruwe kern van hun muziek te komen, en daar slagen ze steeds weer in. Geen gladde jazzrock hier, maar stugge, stroeve en tegelijk perfect in elkaar stekende composities. Drie mannen die elkaar constant messcherp houden, waardoor de muziek voor de luisteraar altijd spannend blijft.

Uit de drie Radiolarians-cd's hebben we volstrekt willekeurige fragmenten geplukt. Dat wil zeggen dat we van elk album uit het middelste nummer een hap van 45 seconden hebben genomen, ook steeds weer uit het midden van de compositie. Door die willekeurig gekozen fragmenten krijg je weliswaar niet echt een goed beeld van de onvoorstelbare veelzijdigheid van deze band, maar je krijgt wel een beetje een idee van de hermetische muziek die ze creŽren. Opwindend, avontuurlijk en verslavend. Een absolute aanrader dus, want als je dan toch ergens aan verslaafd moet raken, dan maar liever aan deze muziek.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine