behsat Łvez

- in memoriam
behsat Łvez
- 1959-2013

 

 

 

 

 

De Turks-Nederlandse multi-instrumentalist Behsat ‹vez en de Nederlandse saxofonist en klarinettist Steven Kamperman vormden samen de unieke wereldfusieband BaranŠ. Hun muzikale samenwerking leverde vanaf hun allereerste ontmoeting een reeks fantastische cd's en voorstellingen op, en ze bleven het muzikale avontuur opzoeken, onder meer door het organiseren van een spectaculair wereldjazzfestival, dat het allerleukste festival van 2012 werd. ‹vez was toen al ziek, maar hij leek niet te stoppen, want daarna kwam er nog een album uit van BaranŠ, Elektro Shaman, waarmee hij opnieuw bewees dat hij een van de grote pioniers was van de wereldfusion, zeker in Nederland, maar misschien wel wereldwijd.

Behsat ‹vez werd in 1959 in Ankara geboren en was al jong een groot muzikaal talent. Hij bespeelde Arabische luiten, percussie en violen en toerde als zanger en solist met het Staatsensemble van Ankara de hele wereld over. Eind jaren tachtig leerde hij tijdens een workshop die hij gaf de Groningse zangeres Marjolein Bouwerse kennen, en sinds die tijd was ‹vez een Turkse Groninger. Ze kregen hier twee kinderen. Met de band OriŽnt Express hadden ze internationaal succes, maar ‹vez werkte ook als opbouwwerker, en later als docent aan de Stedelijke Muziekschool en in Hoogezand.

‹vez stond open voor vele soorten muziek en ging via de jazz voor het eerst improviseren. In 2002 werd hij bij toeval op een festival gekoppeld aan de Utrechtse saxofonist Steven Kamperman, en tussen die twee klikte het zo goed dat er iets magisch ontstond dat ik sinds die tijd met open mond heb gevolgd. Want de band BaranŠ (wat simpelweg "samen spelen" betekent) was volstrekt uniek in haar eigenzinnige avontuurlijke reis door de wereldfusie. Het eerste live concert dat ik van de band zag vond plaats voor een publiek van twintig man in de stromende regen in een park in Dieren, maar was voor alle aanwezigen onvergetelijk. Sinds die tijd ben ik ‹vez, Kamperman en hun magische, unieke BaranŠ altijd blijven volgen. De fusie van Arabische, oosterse, westerse en Balkanmuziek werd, onder de bezielende leiding van Uvez en Kamperman, met steeds wisselende bezettingen, voor de luisteraar ook een machtig avontuur.

Want de twee wisten ook de grootste namen aan zich te binden - cellist Ernst Reijsiger, maar ook de jonge Turkse zangeres Ceylan Ertem. In 2011 kreeg ‹vez vanwege zijn rol als bruggenbouwer tussen oost en west een lintje - hij werd, geheel terecht, in Grand Theatre, na een concert, geridderd en kreeg een staande ovatie.

Behsat ‹vez was een baanbrekende, inspirerende en invloedrijke muzikale grootheid en een warme, enthousiaste man die we zeer zullen missen.

 

terug naar de startpagina van moors magazine