grooves from the galilee...

no complication
- grooves from the galilee

 

 

Haytham Safia is een van de beste Oud-spelers van dit moment, en hij is gretig - hij wil graag alle facetten van de muziek exploreren, en daarom is het voor een gretige luisteraar een genot om de muzikale avonturentocht van deze man te volgen. Safia is geboren in Galilea, maar hij woont en werkt al heel lang in Nederland, waar hij onder meer in de bijzondere fusieband NoBlues speelt en met een bijna klassiek te noemen kwartet. Zijn mede-NoBluesbandlid Ad van Meurs noemt hem regelmatig de Beethoven van de band, wat Safia niet leuk vindt, maar er zit wel wat in, want deze man schrijft prachtige melodieŽn en weet die met magnifieke arrangementen te laten schitteren. Met enig gevoel voor humor heeft hij zijn nieuwe band No Complication genoemd, en zo te horen is er hier inderdaad geen sprake van de stevige botsende karakters die NoBlues misschien wel zo spannend maakten. Hier, op Grooves from the Galilee, wordt in alle harmonie meeslepende, prachtig mooie muziek gemaakt door muzikale zielsverwanten.
Naast Haytham Safia op oud zijn dat Osama Meleegi (die we al van NoBlues kenden) op afrikaanse percussie, Sjahin During op turkse percussie, Bram Stadhouders op gitaar en, naast Safia de ster op dit album, Morad Khouri (ook uit Galilea) op viool. Luister naar het fragment uit het nummer No Complication, waarin viool en oud een pracht van een speels duet neerzetten, en luister naar het begin van het slotnummer Extrovert waar Haytham Safia laat horen dat hij niet alleen een technisch virtuoos oudspeler is, maar dat hij ook subtiel en warm en met buitengewoon veel schwung en swing kan spelen.
Oosterse klanken, maar je kunt ook horen dat dit een wereldfusieband is waarin het Midden-Oosten, Afrika, Turkije en Nederland elkaar op een wonderlijk mooie manier vinden. Een prachtplaat en een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine