mcsweeneys paperback...

de verenigde staten van mc sweeney's
- samengesteld door nick hornby en eli horowitz

Het opmerkelijkste aspect van het kwartaalblad McSweeneys is dat het er elke keer weer anders, en meestal spectaculair, uitziet. We hebben hier al eerder (zie hieronder) aandacht besteed aan verschillende nummers van dit unieke tijdschrift, waarvan tot nu toe niets in het Nederlands was verschenen. Nu is er een paperback verschenen met een keuze uit de tot nu toe verschenen nummers. Die keuze werd gemaakt door de Britse schrijver Nick Hornby (die zelf lang een geweldige rubriek had in The Believer, het zusterblad van McSweeneys) en redacteur Eli Horowitz.

Het bijzondere aan het boek vind ik dat je dit keer niet overdonderd raakt door het uiterlijk van het blad (waardoor ik er overigens elke keer wel weer handenwrijvend voor ga zitten, telkens als er een nieuwe aflevering arriveert), maar dat je gewoon gaat lezen, en dat je dan ontdekt dat niet alleen de uiterlijke verschijning McSweeneys tot zo'n bijzonder blad maakt, maar ook de inhoud. Want de verhalen die je hier te lezen krijgt zijn stuk voor stuk de moeite meer dan waard, al is voor mijn gevoel de toon wat serieuzer dan je wellicht zou verwachten als je McSweeneys alleen op het uiterlijk zou beoordelen.

Om je een beetje warm te maken laat ik je hier een fragment lezen uit de introductietekst die Nick Hornby voor het boek schreef. En hoewel ik zelf alle afleveringen van McSweeneys in de kast heb staan werd ik door dit boek opnieuw enthousiast over de literaire kwaliteit en de subtiele humor, de lichtheid en de gevoeligheid van de teksten. Als je McSweeneys helemaal niet kende vormt dit boek de perfecte kennismaking. Smaakt naar meer.

Wat ik eerder schreef over verschillende afleveringen van McSweeney's:

 

 

uit de introductie van nick hornby...

nog een bladzijde uit de introtekst van hornby...