fever chart...

boeken van mc sweeney's

McSweeneys is een bijzonder tijdschrift dat er bij elke aflevering weer totaal anders uitziet (hieronder kun je doorklikken naar wat voorbeelden), maar het is ook een uitgeverij van boeken, en die boeken blinken ook weer uit in hun bijzondere vormgeving. Dan hebben we het onder meer over het vachtje waarin Dave Eggers Wild Things verpakt was, maar vooral ook over de "gewone" romans, want McSweeney's weet ook daar op een nog veel subtielere manier de conventies te doorbreken.

Hier rechts zie je bijvoorbeeld het boek Fever Chart van Bill Cotter, een deel in een reeks waarbij het stofomslag het bovenste deel van het boek vrij liet. Heel simpel, maar ook heel apart en opvallend. Eronder zie je het boek zonder stofomslag.

Daaronder zie je Citrus County van John Brandon, ook weer een boek met een harde kaft, waar de letters en een deel van de illustratie in relif in gedrukt is, wat al een bijzonder mooi effect geeft. Draai je het boek om, dan kom je bij een andere vondst uit - de kruising tussen het stofomslag en het buikbandje: het rugbandje. Een papieren band met informatie, blurbteksten en de streepjescode die verplicht op elk boek moet. Alleen kun je hier het bandje gewoon verwijderen als je wil. Simpel maar geniaal.

Je kunt je overigens voor honderd dollar abonneren op een reeks van tien boeken van McSweeney's, en dat is echt een aanrader, want elk boek is een verrassing. Niet alleen wat betreft vormgeving, maar ook de kwaliteit van de inhoud is altijd goed tot zeer goed. En soms zitten er ineens drie schetsboeken van Art Spiegelman tussen (als n boek in het abonnement!) of een groot boek in een merkwaardige vorm waarmee je op schattenjacht kunt. Altijd leuk, altijd verrassend.

Wat ik eerder schreef over verschillende afleveringen van McSweeney's:

 

 

fever chart met stofomslag...

fever chart zonder stofomslag...

citrus county

rugbandje