Ik kreeg een kaartje van PostNL dat er een pakje voor me klaar lag, maar dat ik daar wel eerst inklaringskosten voor moest betalen. Deze tekst viel meteen op:

gekocht buiten de EU

Eerste zin: omdat je iets gekocht hebt buiten de EU. Nu had ik niets gekocht, en al helemaal niet buiten de EU, en als afzender werd alleen PostNL Inklaringen vermeld, en dan ga ik niet online betalen. Maar doe ik dat niet, dan ben ik meteen (zie de laatste zin) 5 euro meer kwijt. Dus op naar de Bruna, mijn plaatselijke PostNL-punt, waar ik vroeg of ik dat pakje eerst even mocht zien. Ja hoor, Wat ziek ik? Dit:

zweden

De afzender zit in Zweden, on Malmo, en zover ik me kan herinneren is Zweden nog steeds een EU-land, en ben ik dus geen inklaringskosten verschuldigd. Maar toen begon het minder leuke stuk, want de medewerkers van het postagentschap weigerden me dat pakje mee te geven, ook nadat ik had laten zien wat er in zat, namelijk een cd’tje van Yale Strom & Hot Pstromi, een klezmerband waar ik al drie keer eerder een recensie over geschreven had. Dus het ging hier om een recensie-exemplaar, en geen gekochte cd.

Maar toen werd er gedreigd met het bellen van de politie, want het was diefstal als ik dat pakje zo maar meenam. Dus ik heb een foto van het pakketje gemaakt en heb de volgende klachtenbrief aan PostNL verstuurd:


Haren Gn 20 juni 2023

Beste Mensen,

Ik neem tenminste aan dat deze klacht door echte mensen wordt behandeld en niet, zoals op jullie website, door een AI-bot.

Ik heb gisteren bij het postagentschap Bruna in Haren een pakketje terug laten sturen naar de afzender omdat de medewerkers weigerden me dat pakje mee te geven, hoewel ik dacht voldoende argumenten te hebben om het zonder inklaringskosten te betalen mee te mogen nemen.

Als u even de moeite neemt de bijlagen te bestuderen zult u zien dat PostNL hier namelijk op twee punten in de fout is gegaan.

Onder het kopje “Waarom moet ik inklaringskosten betalen?” staat duidelijk: Omdat je iets hebt gekocht buiten de EU.

En daar hebben we precies de twee knelpunten.

1 Ik heb niets gekocht. Zoals u kunt zien is het pakketje gericht aan Holly Moors / Moors Magazine en bevat het (zie Contents description) een cd van Yale Strom & Hot Pstromi – zoals u in de bijlagen kunt zien heb ik in het verleden al drie keer een recensie geschreven voor deze geweldige en onterecht vrij onbekende klezmerband, en het betreft hier dan ook een recensie-exemplaar van hun nieuwe cd, die mij ongevraagd werd toegestuurd.

2 Het pakketje werd verstuurd vanuit Zweden, om precies te zijn Malmö, en dat valt volgens mij nog altijd BINNEN de EU!

Kortom: ik vond dat ik geen inklaringskosten verschuldigd was, maar de eigenaar van Bruna dreigde de politie erbij te halen als ik het pakje zo mee zou nemen, omdat ik me dan schuldig zou maken aan diefstal! Ik vind dat degene die zich hier schuldig maakt aan diefstal PostNL is. En ja, ik ben inderdaad boos.

Daar komt bij dat als ik een bericht krijg dat ik inklaringskosten voor een pakketje moet betalen de afzender steevast vermeld staat als PostNL Inklaringen – ik kan dus niet zien waar het pakketje vandaan komt en moet daarvoor altijd naar het afhaalpunt en ben dan dus altijd die extra 5 euro kwijt.

Voor de duidelijkheid: dit is binnen een maand het tweede pakketje dat ik terug stuur en het zesde pakketje waar ik onterecht inklaringskosten voor gerekend krijg.

Met vriendelijke groet,

Holly Moors

www.moorsmagazine.com