Auteur A.L. Snijders (Peter Müller) is op 7 juni 2021 plotseling overleden.

Peter Müller (Amsterdam, 1937) publiceerde bij uitgeverij AFdH twaalf bundels zeer korte verhalen en ander werk. AFdH Uitgevers is in 2006 speciaal opgericht om het werk van Snijders uit te kunnen geven. Zijn bundel Tat Tvam Asi verscheen in april van dit jaar.

Vanaf de eerste bundel Zeer Korte Verhalen (ZKV’s) die van Snijders verschenen was het duidelijk dat deze schrijver zijn draai volledig gevonden had in het zeer korte verhaal, en ik heb dan ook vanaf die eerste bundel, Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk, alles van hem gelezen en gekoesterd, en over elke nieuwe bundel heb ik hier wel een enthousiast stukje geschreven, in de hoop dat dat weer meer lezers zou opleveren.

Snijders is 83 geworden, maar ik had zijn dood absoluut niet zien aankomen, want de dag ervoor was er nog via de befaamde graslijst een verhaal binnengekomen, en de schrijver leek nog steeds op de top van zijn kunnen te werken.

Ik heb Snijders ook een paar keer mogen ontmoeten, en heb met deze aimabele man ook een paar bijzondere gesprekken gehad, na een presentatie, of na een optreden. Ik heb ook vijf brieven van hem mogen ontvangen, die hij “veldpost” noemde – brieven die ik koester, omdat ze nog iets extra’s toevoegden aan de verhalen die hij schreef, ze waren namelijk speciaal voor mij gemaakt.

Ik hoop dat de twee mannen van uitgeverij AFdH van de laatste verhalen van Snijders nog een hele mooie laatste bundel maken, want dit is wel een schrijver waarvan alles voor de eeuwigheid bewaard moet worden, wat mij betreft – je hoeft maar een willekeurig boek van hem uit de kast te pakken en een willekeurig verhaal te lezen om er weer van doordrongen te raken dat we een van onze grootste schrijvers verloren hebben.


A.L. Snijders – pseudoniem van Peter Müller, geboren 24 september 1937 in Amsterdam, overleden 7 juni 2021 in Klein Dochteren