aardig...
... daar word ik stil van...


Volbloedveulen

Het voordeel van Voordeel Schutter is dat het een provisiekast met vergeten conserven is. Ik herinner me bijvoorbeeld vaag dat Henk Hartge op zijn paard terugkeerde toen hij een aangeharkt stuk zandweg naderde (openbare weg), maar ik herinner me niets van de geboorte van het volbloedveulen.
Ik lees: “Jaren geleden was ik in zijn stal toen er, het was de laatste dag van het jaar, een volbloedveulen werd geboren. Iedereen zou het beestje in het stamboek van het nieuwe jaar laten inschrijven, dat kan veel geld schelen, maar Henk deed dat niet. Het dier was toch geboren in het oude jaar? De waarheid als een simpel en onaantastbaar gegeven, daar word ik stil van.”
Er is nog iets. Dostojevski was van mening dat Henk Hartges alleen kunnen bestaan onder de paraplu van God. Ongelovigen kunnen geen goede mensen zijn, die schuiven hun volbloedveulen altijd automatisch door naar het nieuwe jaar. Hij vergist zich, ik heb Henk Hartge nooit op God betrapt, ik heb hem nooit een woord over ethiek of geloof horen zeggen, hij heeft zelfs nooit ‘maar er moet toch iets zijn’ gezegd, daadloos logenstraft hij de Wet van Dostojevski.

(A.L. Snijders, donderdag 21 april 2011)