verhalen van een straatslijper...

tjalie robinson
- kind van batavia
- verhalen van een straatslijper

Wim Willems, biograaf van Tjalie Robinson, heeft inmiddels al een boek met brieven van de schrijver bezorgd en zijn biografie geschreven, en nu heeft hij uit oude kranten, of liever gezegd, de krantenstukken die op microfiches te vinden waren in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vele stukken en stukjes van Tjalie Robinson die nog nooit gebundeld waren minutieus overgetypt van soms slecht leesbare fotokopieŽn. Maar zo heeft hij toch twee ruimbemeten extra bundels verhalen van deze magnifieke schrijver en chroniqueur kunnen bewaren voor de eeuwigheid.

Voor iedereen die de twee bundels Piekerans van een straatslijper koestert is dat buitengewoon goed nieuws. Die twee bundels werden door Tjalie zelf tijdens zijn leven samengesteld, en later volgden daar nog wat bundels op met stukken die hij in Nederland schreef, maar het was bekend dat er nog bijzonder veel in kranten in IndonesiŽ verschenen was dat nooit herdrukt is, en we kunnen nu constateren dat die stukjes zeker niet van mindere kwaliteit zijn dan de Piekeransen van de twee klassieke bundels.

Wat "Kronkel" was voor Carmiggelt was de "Piekerans van een straatslijper" voor Tjalie Robinson - een rubriek waarin hij al zijn overpeinzingen, observaties, herinneringen, en wat al niet meer kwijt kon. Veel persoonlijker dan Carmiggelt ooit werd, en veel sensueler ook, want bij Tjalie kun je IndiŽ bijna proeven en ruiken. In zijn eentje weet hij een complete wereld die verdwenen is met al zijn geuren, smaken en vooral bijzondere levende mensen in allerlei soorten en maten, op te roepen.

En dat lukt ook wonderbaarlijk goed in Kind van Batavia; 260 pagina's lang waan je je in een andere wereld, de wereld van Tjalie en zijn familie en vele, vele vrienden. Je wordt er zo door meegesleept dat je bijna zou vergeten hoe goed Tjalie als schrijver is, want hij lijkt bijna moeiteloos te schrijven. Maar een schrijver is hij, en een hele goede. Lees dit ene verhaal hiernaast, en koop dan dit magnifieke boek van deze nog steeds ondergewaardeerde schrijver, een van de beste die het Nederlands taalgebied ooit gekend heeft, en geniet van de verhalen van een straatslijper met zelfspot.

  • Tjalie Robinson - Kind van Batavia - Verhalen van een straatslijper - Prometheus - ISBN 978-90-446-1198-4

 

 

 

 

herinneringen aan een lebaran met tjang...
reizen met het beste pakje aan...
zijuitstapjes met je piekerans...
de band met de clan is vernieuwd...
van tjang kreeg ik in mijn jeugd maar weinig te zien...
en dan was er nog een tjalie, en nog ťťn...
we rollen alle ouwe ouwe jaren op als slappe was...

terug naar de startpagina van moors magazine