r crumbs heroes...

de helden van robert crumb

Robert Crumb is behalve cartoonist ook muzikant en verzamelaar van 78-toerenplaten. Hij is vooral gek op blues, jazz en country uit de jaren dertig en eerder, en hij heeft ooit zijn helden vereeuwigd voor Yazoo Records, die er prachtige doosjes met kaarten van maakten. Die tekeningen van Crumb zijn nu verzameld in een prachtig, perfect gedrukt gebonden boekje, en zoals we van Crumb inmiddels gewend zijn zit er ook een bonus cd bij met een aantal van die helden, zodat je de soundtrack er meteen bij hebt.

Voor muziekliefhebbers is dit boekje eigenlijk een absolute must, want je krijgt niet alleen die schitterende tekeningen en de muziek, maar ook achtergrondinformatie bij al die, soms behoorlijk obscure, muzikanten en bandjes. Zo kende ik van Hoyt Ming en zijn Pep Steppers de klassieker Indian War Whoop, maar ik wist niet dat dit kwartet maar vier nummers heeft opgenomen voor ze weer in de anonimiteit verdwenen. Een wonder dus dat er een foto van het gezelschap is overgebleven, waar Crumb vervolgens mee aan de slag kon.

Het enige minpuntje is dat Crumb voor de serie jazztekeningen de techniek van de ingekleurde pentekening verliet om aquarellen te maken. Dat ligt hem duidelijk iets minder. Maar al met al is het toch een juweel van een boekje.

  • R Crumb's Heroes Of Blues, Jazz & Country - introductie Terry Zwigoff - met bonus cd samengesteld door R Crumb - Abrams ISBN 0-8109-3086-2

 

 

 

 

hoyt ming and his pep steppers...

tekst over hoyt ming

 

terug naar de startpagina van moors magazine