één vakje...

stempelkunst # 1

Als kunstenaar werkte ik altijd vooral voor mezelf, en niet voor publiek. Toen ik er na vier exposities achter was gekomen dat tentoonstellingen me altijd veel meer geld zouden kosten dan ze me op zouden leveren ben ik er mee gestopt. Enig idee wat het inlijsten van een paar schilderijen of grafiek kost? Als ik drie schilderijen verkocht (en dan had ik een hele goede expositie gehad) was ik nog steeds niet uit de kosten, en meestal had het me een klein kapitaal gekost.

Het gevolg was wel dat er daarna ontzettend veel werk (ongezien door anderen) in mappen verdween. Ik had dan zelf wel de kick van het scheppen gehad, maar het is toch wel een beetje jammer dat alles dan vervolgens op een zolder stof ligt te vergaren.

De laatste jaren koop ik op rommelmarkten voor een prikkie goede lijsten en begin ik weer wat van dat oude werk in te lijsten. Leuk om het zelf weer eens terug te zien, maar toch ook leuk om het eens optimaal te presenteren. En toen zei iemand: waarom presenteer je ze niet ook in je magazine?

Stempelkunst. Toeval en structuur fascineerden me altijd als kunstenaar, want het toeval speelt altijd een rol, en als kunstenaar wil je ook altijd de boel tot op zekere hoogte in de hand houden.

Bij de Hema verkochten ze gladde plastic gummetjes die perfect geschikt bleken om te stempelen. Maar een vierkant werd nooit egaal vierkant, want je hoorde altijd "shloep" en er ontstond een onregelmatigheid. De structuur en het toeval strijden hier om de eer.

Bovenaan zie je de complete prent - laten we hem Stempelkunst # 1 noemen, 33 x 21 cm, stempelinkt en viltstift op karton.
Daaronder zoomen we in op wat details.

De galerie werkt als volgt: je klikt op een van de plaatjes, dan verschijnt het plaatje vol in beeld. Rechts in beeld klikken en je gaat verder naar het volgende plaatje, links naar het vorige, ernaast en je komt weer hier.

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine