111

 

Je kunt, als individu, wat eerlijk en rechtvaardig gevonden wordt niet negeren, omdat generaties na je zich dan nog voor je zullen schamen. Bedenk dat, als je overweegt je aan te sluiten bij een zelfzuchtige groep mensen, dat betekent dat je je basisprincipes ontkent, en dat je daardoor de rest van je leven aangetast zult worden door corruptie en bedrog.

 

112

 

Als je met de verkeerde bedoelingen mensen voor je inneemt, dan is dat minderwaardig aan het met de juiste houding mensen van je vervreemden. Als je op een onjuiste manier voor iets opkomt en daar door de mensen voor wordt geprezen, dan is dat minderwaardig aan het zonder kwade bedoelingen voor iets opkomen, waar de mensen vervolgens kwaad over spreken.

 

113

 

Als er tussen je vader, broers en andere bloedverwanten onenigheid ontstaat, dan dien je kalm te blijven en niet in woede te ontsteken.

Als je een vriend of vriendin tegenkomt die zich niet aan een belofte heeft gehouden, dan dien je diegene daar eerlijk en ernstig over aan te spreken en het niet met de mantel der liefde te bedekken.

 

114

 

Dit zijn de kenmerken van een held die in staat is eerlijk en authentiek te zijn; oog blijven houden voor details, de boel niet belazeren door duistere zaken te verhelen en een impasse niet op een nonchalante wijze negeren.

 

115

 

Rijkdom maakt niet gelukkig. Geluk kan alleen ontstaan als je jezelf met anderen deelt. Als je vooral bezig bent met het verkrijgen van liefde, kan dat gemakkelijk veranderen in haat. Door nauwelijks bezig te zijn met het verkrijgen van liefde kun je, paradoxaal genoeg, wel degelijk gelukkig worden.