126

 

Als je erachter komt dat iemand de boel probeert te belazeren, roep dat dan niet van alle daken. Als iemand je probeert te beledigen, hou je gezicht dan in de plooi. Zo ben je niet te raken omdat je in staat bent dat gedrag stoïcijns te verdragen.

 

127

 

Als je vast zit in een gewelddadige omgeving en nauwelijks voldoende hebt om van te leven, dan kun je dat beschouwen als een training van de geest, waarbij je persoonlijkheid gesmeed wordt zoals een smid ijzer smeedt met behulp van een hamer en vuur. Als je in staat bent om deze training van de geest te ondergaan, zul je daar persoonlijk sterker door worden. Als je niet in staat bent om deze training van de geest te verdragen, dan zal dat je persoonlijkheid verzwakken.

 

128

 

Je lichaam is een universum in het klein. Als gelukzaligheid en woede beiden niet overdreven worden en de maatstaf van goed en kwaad helder is, is het niet zo moeilijk om je lichaam in harmonie te brengen. Hemel en aarde zijn als onze vader en moeder, maar dan veel omvangrijker. Als de mensen zich niet verbitterd en vijandig uiten en geen dingen gebruiken die slecht voor hen zijn, dan zal hun energie op een eerlijke en harmonieuze wijze gestalte krijgen.

 

129

 

‘Je mag niet de bedoeling hebben om je medemensen schade te berokkenen en je mag ze ook niet aan hun lot overlaten’.

Let er op dat je niet nalaat hiervoor te zorgen.

‘Je kunt maar beter accepteren dat mensen je kunnen bedriegen, dan er op voorhand vanuit te gaan dat ze de bedoeling hebben je op te lichten’.

Waak ervoor dat je mensen niet veroordeelt zonder werkelijk bewijs.

Deze twee spreekwoorden kunnen je samen een eenvoudig en krachtig inzicht geven!

 

130

 

Laat je niet van de wijs brengen in je visie doordat de mensen om je heen daar aan twijfelen. Neem niet aan dat je de betekenis van iets kan doorgronden zonder te luisteren naar wat anderen daarover te zeggen hebben. Sta jezelf niet toe om, vanwege een klein voordeel voor jezelf, je omgeving schade te berokkenen. Maak geen misbruik van de publieke opinie om daar zelf beter van te worden.