201

 

Spaarzaamheid is een mooie deugd die, als hij overdreven wordt, verandert in gierigheid. Gierigheid roept minachting op. Bescheidenheid is een bewonderenswaardige eigenschap, mits die niet tot een te onderdanige houding leidt. Dan is immers niet meer duidelijk of die houding uit oprechtheid en ernst voortkomt of uit een berekenend hart.

 

202

 

Maak je niet druk als alles niet meteen naar wens gaat. Leun niet genoegzaam achterover als alles gaat zoals je hebt bedacht. Reken er niet op dat rust en vrede lang zullen duren. Schrik niet als je al in het begin moeilijkheden op je pad vindt.

 

203

 

Een familie die veel genoegen schept in drinkgelagen en feestmalen, is een disfunctionele familie. Een geleerde die vooral bezig is met het verkrijgen van achting, om zich daardoor boven anderen verheven te kunnen voelen, is geen ware geleerde. Een minister die vooral bezig is roem te verkrijgen door middel van zijn eigen belangrijkheid, is geen goede minister.

 

204

 

De meeste mensen streven naar een gelukkig leven. Maar hun streven naar geluk leidt vaak tot bitterheid en pijn. Een wijs mens die het streven naar geluk van zich af weet te schudden, en bitterheid en pijn weet te accepteren, zal daardoor zien dat het geluk zich vanzelf aandient.

 

205

 

Als je alles bezit dat je nodig hebt, dan ben je als een emmer die tot de rand toe met water is gevuld. Als je nog meer verlangt dan kan dat de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Als je leven vol gevaar is, en je tot het uiterste getergd wordt, dan ben je als een stuk hout dat op het punt van breken staat. Dan mag je hopen dat je kunt vermijden dat er nog meer uitdagingen op je pad komen.