21

 

Als men Boeddha oprecht wil vereren is een huisaltaar meer dan voldoende. Als men Dao oprecht wil toepassen dient men dat dagelijks te doen. Als mensen hun levensenergie op een krachtige wijze mengen met een oprecht en eerlijk hart, en zacht en beleefd spreken met een gemeende glimlach om de lippen, zorgen ze ervoor dat ze zich vrijmaken van onenigheid tussen henzelf en hun ouders, broers en zussen. Dan gebruiken ze hun levensenergie vanuit de wil zich met alles te verbinden. Dat overtreft alle navelstaren door meditatie en ademhalingsoefeningen meer dan tienduizend keer. Zeker weten!

 

22

 

Mensen die de voorkeur geven aan het zich bewegen als een bliksemflits, flikkeren als een kaarsvlam in de storm. Aan de andere kant zijn er mensen die zo verslaafd zijn aan rust en kalmte dat dat leidt tot totale apathie en lusteloosheid. Ook in het zoeken naar rust dienen we te weten wanneer we moeten stoppen om niet uit balans te raken. Het spreekwoord zegt: ‘Als een roofvogel stilstaat in de lucht, schieten de vissen door het water’. Door ons vermogen te cultiveren om in overeenstemming met Dao te handelen, kunnen we bepalen welke energie we, op welk moment, het beste kunnen gebruiken.

 

23

 

Als je het buitenissige gedrag van een medemens wilt bekritiseren, moet je niet al te streng zijn maar je afvragen in hoeverre diegene in staat is om je kritiek te kunnen verdragen. Als je een medemens wilt leren hoe diegene op de beste manier kan handelen, moet je geen te hoge verwachtingen hebben maar uitgaan van de mogelijkheden die die persoon heeft.

 

24

 

Een mestkever die zich voedt aan afval en stront verandert door middel van transformatie in een cicade die dauw drinkt in de herfstwind. Vergaan gras zonder glans wordt de voedingsbodem voor de bontgekleurde glimworm die tevoorschijn komt op een zachte zomeravond. Hieruit kunnen we concluderen dat het zuivere vaak uit viezigheid ontstaat en dat wat helder en kleurig is vaak ontstaat uit ongedefinieerd grijs.

 

25

 

Vermijd superioriteitsgevoelens zoals verwaandheid en arrogantie en zorg dat je je alleen maar vriendelijk en bescheiden gedraagt. Hoe vriendelijker en bescheidener je je gedraagt, hoe positiever je manier van doen en je moraal zal zijn. Zorg dat je je bewust bent van het feit dat begeertes en lust horen bij een hart vol arrogantie. Pas als je je begeertes en lust tot het uiterste bestrijdt laat je zien dat je hart op de juiste plaats zit.