251

 

Als je niet in de war gebracht wilt worden door drukke bezigheden, dan dien je de periodes waarin je niets te doen hebt te gebruiken om tot rust te komen en helderheid te verkrijgen. Als je in staat wilt zijn om rustig te sterven, dan dien je tijdens je leven al in te zien dat aan alles een einde moet komen.

 

252

 

Als je je vanwege de rust midden in het bos terug trekt, hoef je je daarvoor niet te schamen, maar je hoeft je er ook niet op voor te laten staan. Als je, in overeenstemming met Dao, het pad van rechtvaardigheid wil volgen, doe dat dan niet met de bedoeling om een hoge maatschappelijke positie te bereiken.

 

253

 

Als je jaloezie niet kunt voorkomen, dan kun je in ieder geval voorkomen dat je er ongelukkig door wordt, door boven jezelf uit te stijgen. Als je armoede niet kunt verdrijven, dan kun je in ieder geval het gevoel verdrijven dat je daar verdrietig om zou moeten zijn, door rust en geluk in je hart te vinden, zelfs als je schuilplaats een eenvoudige plaggenhut is.

 

254

 

Als je in de gelegenheid bent om snel vooruitgang te boeken heb je ook de tijd om even stil te staan en te overwegen hoe je kunt voorkomen dat je je halsoverkop in het ongeluk stort. Als je de gelegenheid hebt om je hand op iets te leggen kun je je maar beter eerst afvragen of je daarmee verstandig handelt, zodat je kunt voorkomen dat je, bij wijze van spreken, je hand op de rug van een gevaarlijke tijger legt.

 

255

 

Als diegenen die hebzuchtig zijn geld toebedeeld krijgen, hebben ze de pest in dat ze geen jade hebben gekregen. Als hen het ambt van hertog wordt aangeboden, beklagen ze zich dat ze geen markies geworden zijn. Wat voor machtige positie dat soort mensen ook inneemt, ze blijven zich gedragen als schooiers. Maar degenen die genoeg hebben aan genoeg, beschouwen wat papperige rijst met een beetje lamsvlees als het fijnste voedsel. Ook vinden ze een ruwe mantel even comfortabel als een mantel gemaakt van het bont van een vos of wasbeer. Zelfs als deze mensen tot het gewone volk behoren, doen ze niet onder voor een groothertog.