hong yingming's diepzinnige woorden die zich voeden aan de bron nummer 256 tot en met 260 vertaald door ruud moors
256
Het is beter om aan roem te ontsnappen dan er verwaand door te worden.
Je kunt problemen beter voorkomen dan dat je je bezig moet houden met hoe je ze op moet lossen.
257
Als je van rust en stilte houdt zou je kunnen proberen in verbinding te raken met de mysteriën van het leven door, verscholen op een rots, naar de witte wolken te turen. Als je een snelle manier wilt vinden om roem te vergaren zou je jezelf kunnen uitputten door je eigen glorie te bezingen terwijl je onvast op je benen staat te zwieren en te zwaaien. Alleen als je op een natuurlijke manier wijs wordt, zonder door rust en stilte afgeleid te worden, zonder opgebrand te raken door het streven naar roem, kun je, door je eigen natuur te volgen, voorkomen dat je jezelf tekortdoet.
258
Een eenzame wolk die boven een hoge berg verschijnt kan nog alle kanten op.
De reflectie van een spiegel is geluidloos en heeft geen enkele connectie met stilte of lawaai.
259
Als je graag langdurig een rustig bestaan wilt hebben, dan verkrijg je dat niet door het eten van sterk gekruid voedsel, maar wel door het eten van een simpele maaltijd. Je wordt niet droefgeestig door je eenzaam, in stilte, terug te trekken, maar wel door te luisteren naar de langgerekte tonen van een bamboefluit. Dat is waarom we ons voedsel maar beter niet te sterk kunnen kruiden, en waarom in eenzaamheid mediteren de enige manier is om duidelijkheid te verkrijgen.
260
‘Als je honger hebt, ga dan eten en als je moe bent, ga dan slapen,’ is een Zen-Boeddhistische uitspraak. De bedoeling van zo’n uitspraak is om een situatie door middel van woorden te duiden. Als je je uiterste best doet om het hoogste niveau te bereiken zul je ontdekken dat dat hoogste niveau in het alledaagse verborgen zit. De vraag is hoe iets dat moeilijk is in simpele woorden uitgelegd kan worden. Hoe meer je nadenkt over de betekenis of bedoeling, hoe verder je er van verwijderd raakt, terwijl je, als je je intuïtie volgt, vanzelf dichterbij komt.
Ruud Moors’ eerdere wekelijkse bijdragen aan dit magazine vind je hier: