266

 

Als je je, in overeenstemming met Dao, boven de gewone wereld wilt verheffen, dien je te beseffen dat het bestaan alleen ervaren kan worden als je je midden in de wereld bevindt. Je kunt je niet losmaken van je medemensen door te ontsnappen aan de wereld.

Als je je verdienstelijk wilt maken door je denkvermogen in te zetten, met de bedoeling om helder te krijgen hoe je problemen op kunt lossen, dien je te beseffen dat je het bestaan alleen volledig kunt begrijpen door je hart op een positieve manier open te stellen. Je kunt je niet bevrijden van wensen en voorkeuren door ontmoedigd bij de pakken neer te gaan zitten.

 

267

 

Als ik vaak in de gelegenheid ben om mijn lichaam tot rust te laten komen, wat maakt het verkrijgen of kwijtraken van glorie of schande dan uit? Dan is er toch niets of niemand in staat om mij de een of de andere kant op te sturen! Als mijn hart altijd rustig is en mijn bestaan kalm en sereen, waarom zou ik me dan druk maken om onrecht en of iets voordeel of nadeel oplevert? Dan is er niets of niemand in staat om mij iets stiekem te laten doen of te laten ontkennen dat iets is zoals het is.

 

268

 

Achter een bamboe schutting hoor ik plotseling het blaffen van een hond en het kakelen van kippen. Het is even alsof ik mij over een grens in hun wereld bevind.

Als ik, zittend aan mijn raam, aandachtig luister, hoor ik krekels sjirpen en raven krijsen. Zo leer ik de wereld kennen die zich binnen de stilte bevindt.

 

269

 

Ik streef niet naar eer en glorie en daarom hoef ik me niet ongerust te maken dat ik verleid zal worden door een hoog ambtsloon.

Ik strijd niet om een hoge positie, dus hoef ik ook niet bang te zijn dat mijn ambitie me in een crisis-situatie brengt.

 

270

 

Door rustig de tijd te nemen om in de bergen, met zijn bossen, springbronnen en rotsen, te gaan wandelen, kun je je wereldse beslommeringen achter je laten. Hetzelfde doe je als je je verdiept in poëzie, kalligrafie en prentkunst. Ook dan zal de stress, die door je dagelijkse beslommeringen wordt opgewekt, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat is waarom een wijs mens, ook al is het leven zwaar en verre van ideaal, altijd in staat is om, in welke situatie dan ook, innerlijk tot rust te komen.