271

 

In de lente is alles vol levensenergie, waardoor zowel het hart als de geest van de mensen heen en weer geslingerd wordt. Vergelijk dat eens met de herfst met zijn witte wolken en zuivere lucht, waarin orchideeën en osmanthusbomen sterk geuren, het water en de lucht qua kleur naadloos in elkaar overgaan en de hemel, van hoog tot laag, helder is, waardoor zowel de geest als het karakter van mensen tot rust komt en alles volledig helder is.

 

272

 

Iemand die niet kan lezen en schrijven kan toch, omdat diegene er de juiste denkwijze en aanleg voor heeft, een groot dichter zijn. Ook als iemand zich nog nooit met Zen-meditatie heeft beziggehouden kan diegene zich toch, op een natuurlijke en vanzelfsprekende wijze, de mystieke essentie van het Zen-Boeddhisme eigengemaakt hebben.

 

273

 

Als je schichtig bent, schrik je van je eigen spiegelbeeld omdat je dat aanziet voor een gevaarlijk, beestachtig mens. Als je dan in het donker een rots ziet, denk je al snel dat daar een tijger in een hinderlaag ligt. Dan ben je zo in de war dat je overal tekenen van moord en doodslag vermoedt. Als je die gedachtes los zou kunnen laten, zou je de tijger die je in de rots ziet, kunnen veranderen in een zeemeeuw, en zou je het gekwaak van een kikker kunnen beschouwen als een wijze preek. Dan ben je in staat om het hele leven te zien als een gelegenheid om in verrukking te geraken.

 

274

 

Het lichaam is als een losgeslagen boot die met de stroom meedrijft totdat hij ergens op een oever blijft steken. Het hart is als een stuk houtskool. Wat maakt het uit of het met een mes in stukken gesneden wordt of verdwijnt omdat er mee wordt getekend?

 

275

 

Als mensen naar zangvogels luisteren, worden ze daar, over het algemeen, gelukkig van, terwijl ze, als ze een kikker horen kwaken dat, over het algemeen, als een afschuwelijk geluid zullen beschouwen. Als mensen bloemen zien zullen ze gewoonlijk overwegen hoe ze die kunnen cultiveren, maar als ze onkruid zien staan zullen ze dat willen verwijderen. Als mensen dingen zo gebruiken, gaan ze alleen maar uit van de uiterlijke vorm. Als we alles beschouwen volgens de natuur die de hemel er aan gegeven heeft, dan hebben we geen enkele reden om iets af te keuren en kunnen we vanzelfsprekend niet anders dan alles toestaan om onbelemmerd volgens zijn eigen betekenis te bestaan.