296

 

Waarom vliegen motten bij het vallen van de nacht wel naar de vlam van een kaars, maar niet naar de heldere maan die in de onbewolkte hemel staat? Hoe kan het dat uilen verzot zijn op het karkas van een rat, maar niet op verse vruchten en helder bronwater? Zucht! Helaas zijn er veel mensen die zich als die motten en uilen gedragen en die, bij wijze van spreken, de voorkeur geven aan een kaarsvlam boven de heldere maan en aan bedorven rattenvlees boven verse vruchten en helder bronwater!

 

297

 

Als je je nog maar net op een geriefelijk vlot hebt geïnstalleerd en dan al overweegt om je plaats aan een ander af te staan, gebruik je de methode van het afstand nemen van zaken. Dat is de methode van mensen die in overeenstemming met Dao leven.

Als je, rijdend op een ezel, op jacht gaat naar het vangen van nog een ezel, blijkt uit dat handelen overduidelijk dat je de principes van het Zenboeddhisme niet begrijpt.

 

298

 

Als je van een afstand naar de edelen kijkt die vanuit hun bevoorrechte positie de keizer ondersteunen, en ook, op dezelfde wijze, naar de helden die als tijgers vechten, dan lijken het wel een verzameling mieren rond een schapenkarkas of vliegen die wedijveren om een druppel bloed.

Als je je niet druk maakt om het zwermen van wespen en bijen en je op een afstandelijke wijze het verkrijgen en weer kwijtraken van voorspoed kunt beschouwen en accepteren, is het alsof je erts in goud omzet of sneeuw laat smelten door middel van heet water.

 

299

 

Als je jezelf vastketent aan begeerte en lust zul je het bestaan vaak ervaren als een tekortkoming. Als je op een bescheiden wijze oprecht en waarachtig bent zul je het bestaan vaak ervaren als een bron van geluk. Als je beseft dat het gevoel tekort te komen ontstaat vanuit je voorliefde voor aardse zaken, kun je er voor kiezen daar onmiddellijk afstand van te nemen. Als je beseft dat de bron van geluk gelegen is in het innemen van de positie van een wijs mens, zul je die bron van geluk vanzelf bereiken.

 

300

 

Als je je nog maar nauwelijks door begeerte laat raken, is dat te vergelijken met sneeuw of ijs dat door de hitte van de zon is gesmolten. Als je de maan en de nachtelijke hemel in het water weerspiegeld ziet, dan weet je dat die weerspiegeling slechts een fragment is van het totale hemelgewelf.