306

 

Als je alle kennis over het leven goed geproefd hebt, dan accepteer je dat regen de wolken vernietigt, omdat je, met half gesloten ogen, alles als één geheel ziet. Als je dan iemand ontmoet die zijn uiterste best doet om zijn hartstocht na te jagen laat je diegene zijn gang gaan. Je reageert zoals je op het loeien van een koe of het hinniken van een paard reageert, door slechts met je hoofd te knikken.

 

307

 

Tegenwoordig zijn er veel mensen die door middel van meditatie hun gedachtes proberen uit te bannen, maar daar uiteindelijk niet toe in staat blijken. Als ze een nieuwe gedachte tegen proberen te houden, lukt dat alleen maar door aan de vorige gedachte vast te houden. Alleen als je je laat leiden door het bestaan zoals het zich aan je voordoet, en je neerlegt bij het gegeven dat je een gedachte alleen maar achter je kan laten door een nieuwe te produceren, kun  je, op een natuurlijke manier, op de juiste wijze, geleidelijk aan de leegte binnengaan.

 

308

 

Door verlangen wordt een situatie gemakkelijk geïdealiseerd. Alles wat door de hemel wordt geproduceerd is in zichzelf juist en kan gezien worden als een gelegenheid om helderheid te verkrijgen. Als je altijd alleen maar meer wilt en je verzaakt daardoor om zaken in orde te brengen, zal je oorspronkelijke verrukking gemakkelijk verdwijnen! De dichter Baishi zei: ‘Als je nergens naar streeft is dat alsof de wind alle onduidelijkheid vanzelf wegblaast.’ Dat zijn woorden om zorgvuldig over na te denken!

 

309

 

Als je je karakter volledig aanpast aan de helderheid die de hemel eigen is, dan eet je als je honger hebt en drink je als je dorst hebt. Dan wijs je datgene dat gezond en nuttig voor je eigen hart is niet af. Als je teveel op het aardse vertrouwt, dan verlies je de juiste richting. Ook als je dan volgens je koan aan Zenmeditatie doet, ben je alleen maar bezig met het geraffineerd manipuleren van je eigen geest.

 

310

 

Mensen met een zuiver hart hebben geen luxe nodig om op een natuurlijke manier vredig en gelukkig te zijn. Als hun kachel niet brandt en ze geen thee kunnen zetten, genieten ze simpelweg van de geur van zuivere lucht. Als je gedachten gericht zijn op de hemel en je je niet richt op je lichamelijke genoegens, hoef je helemaal geen verre reizen te maken. Dan ben je vanzelf al waar je moet zijn.