311

 

Het spreekt vanzelf dat goud uit erts gewonnen wordt en jade uit rotsen. Als je niet probeert om duidelijkheid te verkrijgen, zullen foute denkbeelden niet worden ontdekt. Je kunt Dao in een glas wijn vinden en onsterfelijkheid ontdekken als je je in een bloem verdiept. Als je niet in staat bent om het gewone te onderzoeken, dan zul je het waardevolle ook nooit vinden.

 

312

 

Er bevinden zich oneindig veel dingen in het universum. De menselijke ethiek hangt samen met onnoembaar veel emoties. Tijdens het leven doen zich ontelbaar veel aangelegenheden voor. Gewoonlijk worden al die dingen als losstaand van elkaar gezien, maar als je het vanuit Dao bekijkt, dan zijn al die verschillende dingen gewoon één geheel. Waarom zou je dat geheel in stukjes willen verdelen? Hoe zou je kunnen weten of je dat op de juiste manier doet?

 

313

 

Als je heerlijk onder een deken ligt te slapen, kan je geest zich voeden aan het stromen van de vredige energie van het universum. Als je van een simpele maaltijdsoep kunt nagenieten, besef je hoe eenvoudig het is om de essentie van het menselijk bestaan helder te krijgen.

 

314

 

Je bepaalt zelf of je je ergens mee verbindt of je er juist van loskoppelt. Als je dat met een zuiver geweten doet, kun je je in de meest negatieve omstandigheden bevinden zonder daar zelf door aangetast te worden. Van de andere kant; als de omstandigheden positief zijn en je verliest je in het genieten van muziek, kraanvogels, bloemen en kruiden, is dat alsof een boze geest je verhindert contact te maken met de essentie van het bestaan. Zoals het spreekwoord zegt: ‘Ook als je er niet voor kiest om een monnik te zijn, kun je, door afstand te nemen, helder krijgen in wat voor een toestand je je bevindt.’ Dat is de waarheid!

 

315

 

In het midden van een schamele hut neem ik afstand van al mijn kleine zorgen. Ik neem ook afstand van het verlangen naar een mooier onderkomen en kijk door het open raam naar de regen die uit de wolken valt. Na drie bekers wijn wordt alles me vanzelf duidelijker. Onder het schijnsel van de maan tokkel ik op een snaarinstrument en reciteer een gedicht dat meegenomen wordt door de wind.