316

 

Te midden van de rust van alle geluiden in de natuur plotseling een vogel horen zingen, roept vanzelf een gevoel van diepe verrukking op. Te midden van een veld halfvergane bloemen plotseling één bloem zien die nog in volle bloei staat, roept vanzelf ontroering op. Zo ervaar ik dat alles onder de hemel zijn keerpunt heeft en een volslagen ommekeer in mijn geest kan veroorzaken.

 

317

 

De dichter Baishi zei: ‘Je kan niet anders dan grenzen aan je lichaam en geest opleggen. Wat je je kan veroorloven wordt bepaald door de hemel.’ De dichter Chaoshi zei: ‘Je kan niet anders dan er voor zorgen dat je je lichaam en je geest beheerst. Door te mediteren kun je terugkeren tot een staat van rust en vrede.’ Als je geen grenzen aan jezelf stelt, kom je in een woeste stroom terecht. Als je jezelf weet te beheersen, conformeer je je aan kalmte en rust. Door je hart in welwillendheid te trainen, ben je in staat om jezelf, op een vanzelfsprekende manier, te beheersen.

 

318

 

Als je, staande in de sneeuw, naar de maan in de nachtelijke hemel kijkt, wordt je geest bijna vanzelf helder. Door de frisheid van een lentebries wordt vanzelf de betekenis van het leven duidelijk, omdat je geest dan, als het ware, ontdooit. Als mensen dat samen ervaren, vermengen hun harten zich, zodat alle onenigheid verdwijnt.

 

319

 

Door middel van eenvoudige woorden kun je, zonder beperkingen, op een smakelijke manier duidelijk maken wat je bedoelt.

‘Onder een perzikboom blaft een hond.’

‘In een kale moerbeiboom zitten kippen te kakelen.’

Wat een simpele beeldspraken!

‘In een koud diep meertje weerspiegelt de maan.’

‘Raven nestelen zich in oeroude bomen.’

Roept dat niet, op een kundige, vaardige en trefzekere manier, een gevoel op van een zwak ruisen van de wind?

 

320

 

Als ik dingen naar mijn hand probeer te zetten, word ik niet perse gelukkig als me dat lukt, maar ik maak me ook geen zorgen als ik mijn doel niet bereik. De mogelijkheden binnen het universum zijn immers grenzeloos. Als ik dingen aan me probeer te onderwerpen en dat lukt niet, heb ik de pest in, maar als het wel lukt ben ik blij. Betekent dat niet dat ik daardoor gemakkelijk door het minste of geringste in de ban raak?