331

 

Als je genoegen schept in stilte en een afschuw hebt van lawaai zul je in je zoektocht naar stilte en rust vaak proberen je medemensen zoveel mogelijk te vermijden. Wat je je dan niet realiseert, is dat je wens om los van andere mensen te leven, je gemakkelijk kan veranderen in een egoïst, en dat je zucht naar rust en stilte dan een leegte in je hart veroorzaakt. Daarbij dien je je af te vragen hoe mensen een relatie met je kunnen aangaan als je je volledig afzondert, vanwege je zucht naar rust en stilte. Dan zou je weleens in de vergetelheid kunnen verdwijnen.

 

332

 

Als je je terugtrekt in de bergen om je hart te zuiveren, kom je van alles tegen dat je op een positieve manier kan inspireren. Door het waarnemen van een eenzame wolk of een wilde kraanvogel kan een gevoel van onovertroffen bijzonderheid ontstaan. Als je tussen de rotsen een bergstroom ziet ontspringen krijg je het idee dat je je daarin volledig schoon kunt wassen. Door een oude jeneverbes of pruimenboom te omhelzen voel je de kracht van standvastigheid. Door in het gezelschap van zeemeeuwen, elanden en herten te vertoeven kun je je geest in alle rust leeg maken. Maar als je dan weer terugkomt en je aan moet passen aan de gewone wereld weet je niet meer hoe je je moet verhouden tot je omgeving. Dan blijk je zelf ook niet meer te zijn dan nutteloze franje.

 

333

 

Als je in de gelegenheid wilt zijn om te genieten hoef je alleen maar, doelloos, in het gezelschap van de wilde vogels om je heen, een wandeling door de weilanden te gaan maken. Stel je geest open voor je omgeving, terwijl je tussen de bloemen plaatsneemt met losgeknoopte kleding. Overal hangen witte wolken zwijgend in de lucht.

 

334

 

Wat mensen als geluk of ongeluk beschouwen wordt bepaald door wat ze denken en geloven. Een Boeddhistische uitspraak luidt: ‘Je voordeel willen doen vanuit je wensen en begeertes zorgt ervoor dat je verteerd wordt door een verzengend vuur. Je hebzucht naar meer en meer is een diepe verslaving die gemakkelijk kan leiden tot een zee van bitterheid en spijt. Maar als je je begeertes weet te beteugelen, is het alsof je een gracht vol bluswater om je heen aanlegt, die je tegen dat felle vuur beschermt. Als je vervolgens waakzaam blijft, kun je, als het ware, je schip veilig aan de oever meren.’ Als we ook maar enigszins ongewone begeertes bij onszelf waarnemen dienen we onze verlangens te corrigeren door onze lusten tot rust te brengen. Daarin kunnen we niet behoedzaam genoeg zijn.

 

335

 

Een boom wordt geveld met een zaag van touw. Een steen wordt uitgehold door het druppelen van water. Als je Dao bestudeert, zul je je eigen kracht moeten zien te gebruiken. Waar water stroomt vormt zich een greppel of een beekje. Als een meloen of pompoen rijp is, breekt de steel af. Degene die in overeenstemming met Dao is, krijgt de kans om de hemel te dienen.