341

Als er geen natuurverschijnselen zoals de wind, de maan, bloemen en treurwilgen zouden zijn, zou er in het bestaan niets kunnen veranderen. Als er geen lichamelijke gevoelens en begeertes zouden zijn, dan zou de geest ook niet kunnen worden vervolmaakt. Alleen als ik mij niet afhankelijk maak van mijn verlangens hoef ik niet bang te zijn dat de hemel me, vanwege mijn verslaving aan begeertes, af zal keuren. Dan weet ik mijn passie voor wereldse zaken door mijn denken te beheersen.

342

Alleen als je inzicht in jezelf hebt, ben je in staat om het totale bestaan aan zichzelf over te laten. Alleen als je evenveel aan de wereld teruggeeft dan je er van neemt, ben je in staat om zowel boven als in de wereld te staan.

343

Mensen die zich nergens druk om maken, zullen zich daardoor niet echt kunnen verbinden met de wereld waar ze deel van uitmaken. Mensen die zich juist overal druk om maken, doen hun natuur geweld aan. Dat is waarom een nobele geleerde het zich niet kan veroorloven om zich nergens zorgen over te maken, maar het zich ook niet kan veroorloven niet te genieten van de schoonheid van de natuur.

344

Als je hart onrustig is, kun je niet meer helder denken. Helderheid verkrijg je dan door rustig te gaan zitten om naar de wolken te gaan kijken terwijl ze voorbijtrekken. Als het regent, wast alles schoon. Door de geuren van bloesem en het zingen van vogels word je vanzelf, op een natuurlijke en ongedwongen wijze, blij en gelukkig. Waarom zou je jezelf de kans ontnemen om, op die manier, een toestand van helderheid te bereiken?

345

Bij de geboorte van een kind loopt de moeder gevaar. Als je een ketting van munten hebt verzameld, moet je oppassen voor diefstal. Dat betekent dat datgene dat gelukkig maakt ook ongerustheid veroorzaakt. Armoede kan ons leren spaarzaam te zijn. Ziekte kan ons leren beter op onze gezondheid te letten. Wat ons ongerust maakt, hoeft ons niet ongelukkig te maken. Daarom zullen mensen die helder nadenken, aanvaarden dat het soms meezit en soms tegenzit, en zich niet heel erg druk maken om geluk en verdriet.