356

 

Als door een storm de golven de hemel raken, zien degenen die in de kajuit zitten het gevaar niet, terwijl degenen die zich aan dek bevinden de angst om het hart slaat. Als er ergens een ruzie ontstaat waarbij flink gescholden wordt, zullen degenen die zich daar vlakbij bevinden het minst gealarmeerd zijn, terwijl degenen die zich verder weg bevinden, er vol verbijstering op zullen reageren. Als je er naar streeft wijs te zijn, kun je daarom datgene waar je je midden in bevindt, maar beter beschouwen alsof je er buiten staat.

 

357

 

Als je gedurende je leven je verplichtingen weet te beperken, zul je merken hoeveel beter je je gaat voelen doordat je die verplichtingen achter je laat. Als je het bezoeken van vrienden weet te beperken, zul je vanzelf vermijden dat je overmatig misbruik maakt van hun gastvrijheid. Als je minder praat, zul je ook minder onzin uitkramen. Als je je weet te beperken in de mate waarin je over alles nadenkt, put je je energie niet uit. Maar als je niet nastreeft om jezelf elke dag beperkingen op te leggen, maar integendeel juist probeert om je verplichtingen te vergroten, je vrienden steeds vaker en langer te bezoeken, steeds vaker het woord te voeren en steeds langer over alles na blijft denken, dan maak je jezelf onmiskenbaar tot een slaaf van je eigen bestaan.

 

358

 

Door het afwisselen van de seizoenen gaan kou en hitte vanzelf in elkaar over. Maar in het sociale leven van de mens is er altijd kou en hitte, omdat we moeilijk afstand kunnen doen van de kou en hitte in ons hart. Pas als we daartoe in staat zijn, kunnen we het midden vinden tussen kou en hitte, en zal ons hart kalm en rustig worden. Dan zijn we als een zacht lentebriesje in de wereld.

 

359

 

Thee hoeft niet altijd van de hoogste kwaliteit te zijn, als de pot maar niet droog staat. Wijn hoeft niet altijd uit het beste vat te komen, als de wijnkaraf maar niet leeg staat. Zelfs als je snaarinstrument geen snaren meer heeft, kun je er, in gedachten, nog een melodie op spelen. Hetzelfde geldt voor een fluit waarop nog maar één toon geblazen kan worden. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om de wijsheid van de legendarische keizer Xi te overtreffen, is het niet onmogelijk om de wijsheid van Ji Ruan (een wijze uit de derde eeuw na Christus) te evenaren.

 

360

 

Een boeddhist keert terug naar de basis van het bestaan. Een confucianist past zich aan de positie aan zoals die door zijn geboorte bepaald is. Beiden beschouwen dat als een reddingsboei die hen helpt te blijven drijven in de zee van het bestaan. In de wereld kan men oneindig veel wegen inslaan, maar als je probeert om al die wegen volledig te doorgronden, zul je daardoor alleen maar meer en meer verdwaald raken. Als je je weet aan te passen aan wat toevallig op je pad komt, dan kun je daardoor vanzelf rust en vrede vinden.