81

 

Een juiste morele houding vraagt om een grote ruimhartigheid, maar dat mag ook weer niet overdreven worden. In je ideeën moet je nauwgezetheid en betrouwbaarheid nastreven, maar oppassen dat je niet verzandt in triviale onbeduidendheid. Je voorkeuren en verlangens dien je te temperen, maar dat moet je ook weer niet overdrijven. In het bewaken van je integriteit dien je streng en oprecht te zijn, maar niet fanatiek tot in het extreme.

 

82

 

Een bamboebos maakt een ruisend geluid als er wind doorheen blaast, maar als die wind voorbij is, blijft er geen geluid achter. Een wilde gans wordt weerspiegeld als hij boven een bevroren meertje vliegt, maar als hij er overheen gevlogen is, blijft er geen spiegelbeeld achter. Het hart van een nobel mens houdt zich bezig met zaken als ze zich aandienen, maar als die zaken zijn  afgehandeld, verdwijnen ze ook uit zijn hart.

 

83

 

Ben zelf eerlijk en oprecht zonder de tolerantie ten opzichte van anderen te verliezen. Streef welwillendheid na zonder dat bij anderen af te dwingen. Ben eerlijk als je onderzoek uitwijst dat iets niet schadelijk is en doe het juiste door anderen niet buitensporig te corrigeren. Zoals ingemaakt fruit niet te zoet mag zijn en zeedelicatessen niet te zout, zo moet ook deugdzaamheid niet overdreven worden.

 

84

 

In een arme familie wordt de vloer van de leefruimte tot in de puntjes schoon geveegd. Arme vrouwen kammen en borstelen hun haar zodat het schoon en zonder klitten is. Hoewel de aanblik armoedig blijft, is de vanzelfsprekende houding van deze mensen elegant en smaakvol.

Hoe zou een geleerde edelman dan niet in staat geacht moeten worden om armoede, verdriet en zorgen te verdragen, mocht dat op zijn pad komen? Spreekt het niet vanzelf dat hij ook dan zijn decorum niet mag verliezen?

 

85

 

Vergeet niet te rusten als je even niets te doen hebt. Daar heb je profijt van als je het weer druk krijgt. Laat de kans om in stilte te mediteren niet voorbijgaan. Daar heb je profijt van als je weer op weg moet gaan. Probeer niet in het donker van de nacht heimelijk met bedrog weg te komen, dan hoef je je de dag daarna ook geen zorgen te maken dat dat bedrog aan het licht komt.