26

 

Als je volledig verzadigd bent na een copieuze maaltijd en nadenkt over de smaken die je hebt geproefd, zul je door die oververzadiging dat fijne onderscheid tussen die smaken helemaal niet meer kunnen maken. Als je na een seksuele uitspatting nadenkt over het genot van die ontucht, zul je er niet in slagen om het genot van die paring weer terug te halen. Dat is waarom mensen vaak berouw hebben van iets dat ze hebben gedaan. Als je, voordat je aan iets begint, aan jezelf duidelijk maakt dat de verleiding daartoe eigenlijk dwaas is, dan kun je jezelf sterk en kalm maken en het negatieve weerstaan.

 

27

 

Degenen die, in de hoofdstad, plaats nemen in het centrum van de macht mogen het belang dat onderdanen, zoals degenen die in de bergen en bossen leven, voor de staat hebben, niet naast zich neerleggen. De onderdanen die in de bossen leven vormen de basis van het rijk en hun belangen dienen, alleen daarom al, gekoesterd te worden door de politieke elite aan het keizerlijk hof.

 

28

 

Als je gedurende je leven probeert verdienstelijk te zijn, maak dan niet de fout je eigen verdienstelijkheid te overschatten. Als je niet de fout maakt om je voor te laten staan op je deugdzaamheid, wek je ook geen verbittering op omdat je je beter voordoet dan je bent.

 

29

 

Als je uit verantwoordelijkheidsbesef hard werkt, dan heb je de juiste basishouding. Maar als je daarin overdrijft en jezelf volledig uitput, dan tast je de zuiverheid van je karakter aan. Als je je met degenen die zwak zijn identificeert, ben je een nobel mens. Maar als je daardoor jezelf tot het uiterste verzwakt, verlies je de mogelijkheid om mensen te helpen omdat je niets meer te geven hebt.

 

30

 

Als je over iemand die in behoeftige omstandigheden is komen te verkeren wilt oordelen, moet je in ogenschouw nemen met welke intentie die persoon oorspronkelijk is begonnen. Als je over de verdienste van iemand die een uitermate bekwaam geleerde lijkt te zijn wilt oordelen, zul je in ogenschouw moeten nemen waar dat uiteindelijk toe zal leiden.