houten letter

monument voor vier letters

Als afstudeerwerk voor de kunstacademie maakte ik, naast een serie schilderijen en een serie zeefdrukken, ook wat ruimtelijke werken. Een daarvan, het houten monument voor vier letters, werd meteen voor een grote tentoonstelling in het Centraal Museum van Utrecht gevraagd. Daar heeft het ruim een jaar gestaan als onderdeel van de tentoonstelling Vormen van Schrift, samengesteld door Paul Mijksenaar, die meteen op mijn eindexamenexpositie op me afstapte met de vraag of hij het kon exposeren. Het stond daar op een sokkel, waardoor het beeld zelf op ooghoogte te zien was. Op de sokkel waren vijf koperen plaatjes geschroefd met de verschillende titels. Op de kop zat het plaatje met de overkoepelende titel "Monument voor vier letters", en aan de zijkanten zaten plaatjes met de volgende titels: "gevallen p", "slapende b", "rustende d" en "liggende q".

Na de tentoonstelling in Utrecht heeft het beeld nog in verschillende Drentse bibliotheken gestaan, en sindsdien staat het op mijn zoldertje te verstoffen.

De kenners weten dat de letters waar het hier om gaat er in werkelijkheid niet identiek uitzien. De stokken van de b en de d zijn langer dan de stokken van de p en de q. Ik heb voor het liggende beeld dus een gemiddelde lengte genomen.


Meer werk van Holly Moors:

 

liggende b

gevallen p

terug naar de startpagina van moors magazine