Tom Mindte is een bluegrassveteraan, zanger en mandolinespeler en eigenaar van het platenlabel Patuxent, dat altijd garant staat voor verrassende nieuwe bluegrass (onder veel meer). Mindte is vooral ook erg goed in het bij elkaar brengen van ervaren muzikanten en getalenteerde jonge honden, en die combinaties leveren vaak de beste albums op, omdat de verschillende generaties elkaar vaak hoorbaar inspireren.

Dit keer vormt Mindte zelf een trio met twee jonge virtuozen – Mason Via, zanger en fenomenaal gitarist, en Ben Somerville, ook zanger en subliem en gedreven bassist. Het repertoire is zeer breed, van traditionals als This Little Light of Mine die al door de Louvin Brothers werden gezongen tot Mason Via’s Brown Paper, waarmee het album opent. Daartussendoor komen we bluesnummers tegen als Brownie McGhee’s Jump Little Children, tot en met There She Goes Again van Lou Reed en You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go van Bob Dylan. Tom Mindte leverde zelf ook nog het prachtige Dark Romance.

Drie geweldige zangers die ook nog eens subliem kunnen samenzingen en -spelen en die bluegrass niet te benauwd bekijken. Dat leverde een heerlijk, energiek plaatje op waar het speelplezier van af spat. Muziek om acuut een onweerstaanbaar goed humeur van te krijgen.

  • Tom Mindte, Mason Via, Ben Somerville – 409 – Patuxent Music

Luister hier naar een paar fragmenten:

mindte, via & somerville - brown paper     
mindte, via & somerville - jump little children     
mindte, via & somerville - this little light of mine