Paul Lacques en Victoria Jacobs van de band I See Hawks in L.A. ontmoetten Peter Davies en Gabrielle Monk van de Britse band The Good Intentions voor het eerst op een feestje ergens in Californië. Het folkduo uit Liverpool was voor het eerst op tournee door de Verenigde Staten en de Amerikanen waren onder de indruk van hun Britse accent en hun tijdloze liedjes. Al snel waren beide bands bevriend.

Na een aantal jaren en na een paar keer met elkaar op het podium te hebben gestaan besloten ze samen ook eens wat te gaan schrijven. De leadzanger van de Hawks, Rob Waller, Paul Laques en Peter gingen met gitaren bij elkaar zitten, en zo ontstond op één avond White Cross en Rolling the Boxcars. Het begin was er, maar de Britten moesten weer naar huis, dus de samenwerking werd via internet voortgezet, met honderden teksten en mp3’s die heen en weer werden gestuurd.

Gedurende dat proces werd ook duidelijk dat Britten en Amerikanen andere muzikale gevoeligheden hebben, andere fraseringen, ander idioom, en dat ze last hadden van vastgeroeste “songwriting habits”. Er werd heel wat afgekibbeld over een enkel woord of een frase. Het betekende wel dat er een proces van liedjes-schrijven ontstond dat veel zorgvuldiger was dan de Hawks gewend waren, en het resultaat is anders dan de liedjes die elke band ooit eerder had gemaakt.

Er werden ongeveer vijftien liedjes afgemaakt, waarvan White Cross en Singing in the Wind al verschenen op het laatste Hawks-album Live and Never Learn. 

Peter Davies van The Good Intentions zal je misschien bekend voorkomen – hij was een van de deelnemers in de langlopende documentaire televisieserie 7 Up, waarvan de 63 Up afleveringen vrij recent zijn uitgezonden, in juni 2019.

Hawks with Good Intentions – Brits-Amerikaanse folk van de aanstekelijkste soort. Mooi plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: