Tom Theuns en Aurélie Dorzée vormen een bijzonder en zeer veelzijdig duo. Ze componeren allebei, zingen allebei en spelen allebei een heel arsenaal aan muziekinstrumenten en doen dat niet alleen virtuoos, maar ze zoeken daarbij ook de grenzen op, waardoor je als luisteraar steeds weer op scherp gezet wordt – klopt dit nu net wel of net niet? Nu, het klopt allemaal precies, kan ik je verzekeren, want Dorzée en Theuns weten exact wat ze doen.

Seven Gardens is een dubbel-album dat uit zeven hoofdstukjes bestaat – Garden of Remedies, The Garden of Poets, The Garden of Joy, The Garden of Delights, The Garden of Freedom, The Garden of Tropics en The Garden of Bliss, elk met zijn eigen sfeer. Eenentwintig composities, met folk, barok, cabaret, humor, erotiek, het oosten, erotiek, gezongen in maar liefst zeven talen, en naast hun eigen teksten gebruiken ze ook de teksten van een aantal grote dichters als Prévert, van Ostayen, Claus, Rilke, Aragon en Ovidius.

Het getal 7 wordt in bijna alles doorgevoerd, want ze bespelen hier ook zeven instrumenten: viool, viola d’amore, trompetviool (Aurélie) en mandoline, mandocello, sitar en gitaar (Tom).

Het resultaat is, anders dan je na dit verhaal wellicht zou verwachten, geen ratjetoe, maar een afgewogen, uitgebalanceerd dubbel-album dat van het ene hoogtepunt naar het andere gaat, waarbij af en toe een subliem instrumentaal stukje verrast tussen de liedjes. De subtiele humor spreekt mij erg aan, moet ik bekennen, zoals in Een Vals Liedje, maar eigenlijk is er geen zwak moment aan te wijzen in dit verbluffende boeketje tuinen. Chapeau!

Luister hier naar een paar fragmenten: